Неймовірний показник для воюючої країни: Рожкова спрогнозувала рівень інфляції в Україні до кінця року

Неймовірний показник для воюючої країни: Рожкова спрогнозувала рівень інфляції в Україні до кінця року

Інфляція в Україні знижується і до кінця року складе 14,8%, що є неймовірним показником для воюючої країни. Про це розповіла заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова в інтерв'ю "Ми-Україна".

"Інфляція знижується в Україні. За підсумками квітня місяця вона була 17,9%, що значно нижче, ніж прогнозував Національний банк. Чому прогнозував Національний банк вище? Пам'ятаємо в кінці минулого року, на початку цього року обстріли енергетичної інфраструктури, руйнації, блекаути. Звичайно це все мало негативний вплив на економіку. І коли ми робили наш прогноз, ми його робили дуже обережно, песимістичним. Але слава ЗСУ, слава енергетикам, все працює, економіка показує непогані результати. Тому ми і покращили прогноз росту економіки і покращили прогноз інфляції. За нашим оновленим прогнозом, на кінець року інфляція буде нижче 15%, 14,8%. Це європейська інфляція. Уявляєте, для країни, яка воює", - зазначила Рожкова.

При цьому вона додала, що на інфляцію в Україні впливають багато чинників.

"Я вже казала про енергетику, яка відновилася і дала змогу економіці працювати і відновлюватися. Переналаштування економічних зв'язків всередині країни. Ті ж зернові коридори, зовнішні чинники. В світі інфляція також уповільнюється, знижуються ціни на енергоносії. Все це дає можливість нашій інфляції знижуватися і дає нам якусь впевненість, що інфляція не буде вже такою високою і за три-чотири роки ми зможемо говорити про її прийнятний для нас рівень", - наголосила Катерина Рожкова. 

Як повідомляли "Ми-Україна", перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова заявила, що євровалюта є перспективною для України, оскільки географічною ми перебуваємо в зоні євро.

Головне