НБУ знизив облікову ставку: регулятор пояснив чому

НБУ знизив облікову ставку: регулятор пояснив чому

Нацбанк України у четвер, 14 березня, вирішив знизити облікову ставку на 0,5 в. п. - до 14,5%.

"Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку з 15% до 14,5% із 15 березня 2024 року", - йдеться у повідомленні регулятора. 

Поновлення циклу процентної політики стало можливим завдяки одразу кільком факторам: 

  • інфляція продовжує сповільнюватись, 
  • на валютному ринку ситуація стабільна, 
  • у питання отримання Україною допомоги від партнерів та союзників є зрушення. 

У НБУ нагадали, що за підсумками січня споживча інфляція уповільнилась до 4,7%, лютого - до 4,3%, тоді як у грудні 2023 року показник перебував на рівні 5,1%. Базова інфляція минулого місяця теж сповільнилася до 4,5% у річному вираженні.

Наступного разу правління Нацбанку на засідання присвячене монетарній політиці заплановане на 25 квітня.

Нагадаємо, НБУ поставив на паузу зниження облікової ставки після її суттєвого зменшення з 25% до 15% у 2023 році. Так, під час попереднього такого засідання у січні облікову ставку вчергове залишили на рівні 15%, регулятор прокоментував, що це "відповідає нашому ключовому мандату - забезпечити цінову та курсову стабільність". Голова Нацбанку Андрій Пишний не виключав, що цьогоріч облікову ставку може бути знижено та назвав, яка для цього потрібна умова. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у 2024 році, за прогнозом Нацбанку, інфляція може прискоритися до 8,5%. Як очікується, такого показника вона, ймовірно сягне в кінці поточного року.

Головне