НБУ зберіг облікову ставку на рівні 13%: як це вплине на інфляцію та валютний ринок

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 13%: як це вплине на інфляцію та валютний ринок

Національний банк України ухвалив рішення зберегти на рівні 13% облікову ставку. У фінрегулятора наголошують, що дане рішення дозволить наблизити інфляцію до 5% у наступні роки та забезпечить стійкість валютного ринку.

"Упродовж останніх місяців темпи зростання цін очікувано пришвидшилися. У серпні споживча інфляція зросла до 7,5% р/р, що було близьким до липневого прогнозу НБУ. За оцінками НБУ, до кінця року інфляція помірно зростатиме. Однак виважена монетарна політика та зменшення зовнішнього цінового тиску сприятимуть її поступовому сповільненню вже наступного року", - запевнили у Нацбанку.

Також у фінрегулятора зазначили, що фінансова допомога від партнерів спільно з заходами з акумуляції внутрішніх ресурсів дозволять уряду профінансувати дефіцит бюджету не звертаючись при цьому до емісійних джерел фінансування. 

"Водночас зовнішня допомога дасть змогу НБУ підтримувати належний рівень міжнародних резервів та забезпечувати контрольовану ситуацію на валютному ринку", - йдеться у заяві.

Як повідомляли "Ми-Україна", майже 3 млн гривень кешбеку нарахували українцям від початку вересня відповідно до програми "Національний кешбек". 

Головне