НБУ штрафуватиме банки та обмінники за відмову міняти "старі" долари

НБУ штрафуватиме банки та обмінники за відмову міняти

Національний банк України відреагував на відмову банків та обмінних пунктів міняти "старі" та зношені доларові купюри. НБУ запровадив посилений контроль за обміном валют. За порушення передбачені штрафи та заборона окремих видів операцій.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

"Принципова позиція регулятора така: в разі порушення такі дії розцінюватимуться не лише як недотримання регуляторних вимог НБУ, але і як потенційна ознака шахрайської діяльності", - йдеться в повідомленні.

Максимальний розмір штрафу становитиме:

  • до банків - у розмірі до 400 тисяч гривень і планується його збільшення за суттєві порушення;
  • до небанківських фінансових установ - у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи.

Нацбанк вніс зміни до нормативно-правої бази, якими скасовано перелік ознак незначного зношення банкнот.

"З усіма без винятку банкнотами іноземної валюти, крім значно зношених чи пошкоджених, мають здійснюватися валютно-обмінні операції. Всі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, повинні прийматися до обміну. Це виключає вплив "людського фактору" на визначення ступеня зношеності банкноти", - наголосили у НБУ.

Регулятор заборонив банкам та небанківським установам відмовляти клієнтам в обміні іноземної валюти, яка за дизайном і елементами захисту повністю відповідає зразкам та описам іноземних центральних банків.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, окупанти двічі цілились ракетами в будівлю ГУР МО.

Головне