НБУ анонсував ще один "пілот" із запровадження е-гривні, цього разу відкритий 

НБУ анонсував ще один

Нацбанк оголосив про наміри провести новий, відкритий пілотний проєкт з реальними користувачами та учасниками ринку з тестування можливості використання е-гривні для проведення розрахунків. Про це розповів голова НБу Андрій Пишний. 

"Найперше, де вона може використовуватися, – в роздрібних платежах, особливо тих, які пов'язані з програмованістю платіжних операцій", - зазначив він в інтерв'ю LIGA.net.

Голова НБУ підкреслив, що е-гривня не замінить готівкову та безготівкову форми грошей, а стане їх доповненням. Користувачі зможуть вільно обирати між різними формами розрахунків.

Попри воєнний стан, НБУ продовжує вивчати доцільність впровадження е-гривні та аналізувати світовий досвід. Особлива увага приділяється пілотному проекту Digital euro, враховуючи євроінтеграційні прагнення України, зауважив Пишний.

"Ми ретельно готуємося до того, щоб максимально відпрацювати всі необхідні технологічні та нормативні питання, провести аналіз впливу на фінансову стабільність та монетарну політику. Та питання, пов'язані з безпекою, зручністю, задоволенням потреб користувачів, адаптацією цифрових грошей до вимог ЄС", - розповів він.

Як відомо, історія цифрової гривні бере початок ще з 2016 року, а перший пілотний проєкт був реалізований у 2018 році. Експеримент був закритим та тривав з лютого по грудень. В межах проєкту було випущено еквівалент 5443 гривень в електронній формі, тестування проводилося серед співробітників НБУ та компаній-партнерів. Всього для проведення операцій було створено 121 електронний гаманець.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Андрій Пишний назвав найдорожчу монету, коли-небудь випущену українським Нацбанком.

Головне