Нацбанк ввів в обіг пам’ятну монету, присвячену режисеру Параджанову

Нацбанк ввів в обіг пам’ятну монету, присвячену режисеру Параджанову

Національний банк України почав випуск пам’ятної монети "Сергій Параджанов", присвяченої 100-річчю від дня народження знаменитого режисера.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Монета номіналом п’ять гривень виготовлена зі срібла 925 проби і має патинування як декоративний елемент. Це частина серії "Видатні особистості України".

На лицьовій стороні монети зображений стилізований розріз граната на дзеркальному фоні. Зворотна сторона містить стилізований портрет Параджанова та колаж з фрагментів його робіт. Вгорі написані слова "СЕРГІЙ ПАРАДЖАНОВ" та "100".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лишимось без копійки: як і навіщо українські монети називатимуть "шагом"

Тираж монет складає 5 000 штук, і їх можна буде придбати з 10 вересня в інтернет-магазині НБУ, спеціалізованому на нумізматиці.

Проектування монети здійснювали художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук та скульптори Володимир Атаманчук, Володимир Дем'яненко і Анатолій Дем'яненко.

Голова Нацбанку Андрій Пишний зазначив, що наразі не планується введення купюр номіналом 1000 грн. Він також повідомив, що питання про можливу відмову від низьких номіналів копійок постійно аналізується, але поки такого рішення не прийнято.

Як писав "Ми-Україна" раніше, НБУ анонсував ще один "пілот" із запровадження е-гривні, цього разу відкритий .

Головне