Нафтові доходи саудитів впали до рекордно низького рівня з 2021 року

Нафтові доходи саудитів впали до рекордно низького рівня з 2021 року

Доходи Саудівської Аравії від експорту нафти та нафтопродуктів у серпні обвалились до 17,4 мільярда доларів - настільки низького рівня надходжень країна не бачила з червня 2021 року, пише Bloomberg. 

Саме нафтові доходи залишаються основним двигуном економічного зростання королівства. Спад доходів від експорту відбувається на тлі розгортання саудитами масштабного плану модернізації, спрямованого на розвиток технологічного та туристичного секторів, а також виробництва.

Ця програма трансформації економіки, запроваджена крон-принцем Мухаммедом бін Салманом, потребує значних інвестицій. При чому влада розраховувала отримати їх як раз від продажу нафти, але щоб у майбутньому зменшити залежність країни від вуглеводневих доходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розслідування Bloomberg розкрило, хто страхує російські нафтові танкери

Ключовими проблемами є зниження світових цін на нафту та млявий попит на енергоносій. Так, еталонний сорт нафти Brent подешевшав приблизно на 1% цього року і торгується близько 75 доларів за бочку. Китай, який завжди був важливим покупцем нафти, зараз купує менше, ніж очікувалось. При цьому США стали світовим лідером з видобутку і разом з іншими країнами виробляють забагато нафти, що призводить до зниження цін.

ОПЕК та її союзники намагаються підтримати ринок шляхом обмеження видобутку. Це зменшує обсяги сирої нафти, яку може продати Саудівська Аравія як лідер альянсу.

Як відомо, з кінця серпня ціни на нафту впали додатково на 3%.
 
Як писав "Ми-Україна" раніше, економічне зростання рф, яке головним чином спиралося на "оборонку", досягло свого піку в середині 2024 року і тепер сповільнюється

Головне