Нафта демонструє найвищий тижневий стрибок від 2023 року: які причини

Нафта демонструє найвищий тижневий стрибок від 2023 року: які причини

Нафтові ціни продовжують зростати на тлі Близькосхідного конфлікту та ринкових коливань. Про це пише Reuters. 

Ф'ючерси на нафту марки Brent подорожчали на 0,12%, досягнувши 77,71 доларів за бочку. Американська нафта марки West Texas Intermediate (WTI) також зросла на 0,11%, до 73,79 доларів за барель. Обидва індекси показали тижневе зростання близько 8%.

Геополітична напруженість залишається ключовим фактором впливу на ринок. Президент США Джо Байден повідомив про обговорення можливих ударів по нафтових об'єктах Ірану у відповідь на ракетну атаку Тегерана на Ізраїль. Ця заява спровокувала 5-відсоткове зростання цін на нафту.

"Ринок почав враховувати ймовірність перебоїв з постачанням на Близькому Сході, на який припадає близько третини світових поставок. Це рух посилився через те, що інвестори, налаштовані на зниження, відмовилися від своїх ставок на нижчі ціни. Рух може продовжитися, якщо інвестори почнуть формувати бичачі позиції по нафті", - пояснив аналітик ANZ Деніел Гайнс.

Водночас побоювання щодо поставок пом'якшуються завдяки резервним виробничим потужностям ОПЕК та тому факту, що світові поставки сирої нафти поки не постраждали через заворушення на Близькому Сході.

Видання зазначає, що позитивним фактором для енергоринку стало відновлення роботи всіх нафтових родовищ та експортних терміналів у Лівії, що сталось завдяки врегулюванню суперечки щодо управління Центральним банком країни. Цей крок поклав край кризі, яка свого часу призвела до значного скорочення видобутку нафти в Лівії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, ізраїльська армія завдала удару по району Тулькарм на Західному березі річки Йордан та ліквідувала Захи Ясера Абд ар-Разека Уфі, який очолював місцеву терористичну мережу ХАМАС.

Головне