Міжнародна допомога Україні в січні вже склала 157 мільярдів гривень, - Підласа

Міжнародна допомога Україні в січні вже склала 157 мільярдів гривень, - Підласа

Міжнародна допомога Україні у січні склала 157 млрд гривень. Про це в ефірі телеканалу "Ми-Україна" повідомила народна депутатка, голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа. 

За її словами, частина з цих коштів це перший транш кредиту від ЄС у рамках макрофінансової допомоги. Також є гроші, що надійшли від Сполучених Штатів Америки.

"Насправді міжнародна допомога Україні склала не 36,6 мільярда, а 157. Тому що 36,6 - це тільки гранти, тобто безповоротна допомога, яка надійшла від США. Крім того, надійшов перший транш кредиту від ЄС у розмірі 118 млрд грн - це так званий безумовний транш у рамках макрофінансової допомоги, яку надаватиме ЄС цього року", - зазначила Підласа.

При цьому голова бюджетного комітету ВР наголосила, що видатки України з початку повномасштабного вторгнення рф зросли у два рази.

"Україна виконала державний бюджет з дефіцитом, як і до 24 лютого. Різниця зараз тільки у величині цього дефіциту і фактично зараз різниця між тим, що ми заробляємо як держава і касовими видатками складає один цілий довоєнний бюджет. Тобто, ми зараз у дефіциті на суму, яку витрачали до 24 лютого", - розповіла Підласа.

Як відомо, найбільша міжнародна допомога Україні надходить від США. Також суттєво допомагають підтримувати українську економіку країни Європи, зокрема, Німеччина, Канада та Велика Британія. Отримує Україна гроші і від міднародних організацій, а саме від МВФ, ЄІБ та Світового банку.

Міжнародна допомога Україні - хто і скільки дав нам грошей
Міжнародна допомога Україні - хто і скільки дав нам грошей

Нагадаємо, напередодні Рада Європейського Союзу затвердила виділення Україні додаткових 500 мільйонів євро військової допомоги та ще 45 млн євро для тренувальної місії для військових.  Кошти виділили в межах Європейського фонду миру. Це вже сьомий транш військової допомоги Україні від ЄС.

Як повідомляли "Ми-Україна", Верховній Раді запропонували внести зміни до державного бюджету на поточний рік. Зокрема, планується збільшення витрат держбюджету-2023.

Головне