Кремль не відпустить Raiffeisen та UniCredit з ринку рф, - Bloomberg

Кремль не відпустить Raiffeisen та UniCredit з ринку рф, - Bloomberg

Шанси банків UniCredit та Raiffeisen Bank International вийти з російського ринку та спекатись своїх місцевих підрозділів "швидко тануть", пише Bloomberg.

Джерела видання повідомили, що Кремль дав чітко зрозуміти, що заблокує будь-яку спроби продажу російських підрозділі західник банків "покупцям, які можуть потрапити під санкції". Іншими словами, це унеможливлює їх продаж як російським, так і іноземним кандидатам. Так, до прикладу, еміратська державна холдингова компанія Mubadala торік була вимушена відмовилася від купівлі російських операцій UniCredit через супротив США.

Raiffeisen та UniCredit важливі для росії, оскільки є критично важливим каналом для іноземних платежів. Обидва кредитори скоротили свою діяльність в рф, проте все ще допомагають здійснювати деякі грошові перекази. Вони навіть можуть переказувати гроші в іноземній валюті, якщо це не порушує санкції.

"Під тиском Європейського ЦБ, який вимагає прискорити вихід, керівники вирішили продати місцеві активи, щоб мінімізувати збитки, знизити ризик ненавмисного порушення санкцій та обмежити потенційну шкоду репутації. Але росія все більше ускладнює вихід міжнародних компаній", - пише видання.

Так, Москва створила спеціальну групу, яка вирішує, чи можна компаніям продавати свої активи в рф. При цьому компанії вимушені продавати ці активи дешевше та ще й платити додатковий податок за вихід з країни. Нещодавно Кремль зробив ці правила ще жорсткішими. Тепер іноземні компанії мають продавати свої активи ще дешевше - за 60% від їхньої реальної вартості замість 50%, які діяли раніше. "Данина" за вихід з рф також виросла удвічі. Більш того, якщо будь-яка західна компанія хоче продати щось, що коштує понад 50 мільярдів рублів (це приблизно 515 мільйонів доларів), то тепер таку угоду повинен особисто схвалити диктатор Володимир Путін.

Ще в травні UniCredit визнав, що повний вихід з рф буде важкодосяжним: "Якби була можливість ще більше прискорити наш вихід, ми це зробили б". 
 
Як писав "Ми-Україна" раніше, цього місяця британська Unilever - відомий виробник мила Dove, бульйонних кубиків Knorr та соусів Calvé - оголосила про продаж свого російського підрозділу та вихід з рф.

Головне