Кремль готовий ослабити рубль, щоб зменшити тиск санкцій, - Bloomberg

Кремль готовий ослабити рубль, щоб зменшити тиск санкцій, - Bloomberg

Ослаблення рубля сьогодні вже не викликає тривоги у вищого керівництва росії. Чиновники вважають, що це може навіть піти на користь держбюджету, пише Bloomberg. 

Співрозмовники видання розповіли, що російська влада готова дозволити курсу рубля досягти позначки 100 рублів за долар.

"В нинішній ситуації 100 рублів за долар - це не так вже й страшно, хоча і має певний інфляційний ефект", - зазначив експосадовець "Банку росії" Олег Вьюгін. 

Як відомо, курс рубля в росії зазнав відчутних коливань після введення санкцій з боку США та союзників після широкомасштабного вторгнення рф в Україну. У зв'язку з запровадженими обмеженнями в країні виник дефіцит іноземної валюти. Уряд рф був вимушений вжити певних заходів для стабілізації ситуації.

Так, після 24 лютого 2022 року курс різко впав - один долар коштував близько 120 рублів. Щоб виправити це, російський регулятор оперативно підняв ключову ставку з менш ніж 10% до 20%. Це допомогло, і рубль зміцнився, але потім Центробанк почав потроху знижувати ставку.

На сьогодні ставка знову 19% і в же наступного тижня  вона може знову повернутись на рівень 20%. Це пояснюється "перегрівання" економіки рф через її переорієнтування на війну. В росії інфляція вже більш ніж удвічі перевищує цільовий рівень у 4%, а відтак Центробанк може вдатися до її сповільнення, щоб зупинити швидке зростання цін.

Станом на 15 жовтня курс рубля до долара встановлено на рівні 97,01 рубля за один долар США. Відносно євро російська валюта послабилась на 0,18% - курс становить 105,67.

Як писав "Ми-Україна" раніше, ціни на газ в Європі та світові ціни на нафту 15 жовтня різко знизилися.

Головне