Китайська промисловість переживає різкий спад: прибутки падають 

Китайська промисловість переживає різкий спад: прибутки падають 

Прибутки промислових підприємств Китаю зазнали найбільшого падіння цього року - на 17,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це свідчать дані Національного бюро статистики КНР, пише Reuters.

Це різке падіння прийшло на зміну липневому зростанню на 4,1%, сигналізуючи про серйозні проблеми в промисловому секторі країни.

"Відсутність ефективного ринкового попиту, більш сильний вплив стихійних лих, таких як високі температури, сильні дощі та повені в деяких районах, призвели до такого значного спаду", - пояснив ситуацію статистик Бюро Вей Нін. 

На додачу до цього, торішні високі показники створили ефект високої бази порівняння, що додатково посилило негативну динаміку.

Особливо помітним було падіння прибутків у автомобільній та машинобудівній галузях. Ситуація ускладнюється занепокоєнням щодо безпеки праці та триваючим спадом на ринку нерухомості.

За даними НБС, у період з січня по серпень прибуток держкомпаній знизився на 1,3%, іноземних - на 6,9%, а компаній приватного сектору - на 2,6%. Ці дані охоплюють підприємства з річним доходом не менше 20 мільйонів юанів (2,83 млн дол.) від основної діяльності.

Реагуючи на економічні виклики, Центробанк оголосив раніше цього тижня про найагресивніші заходи стимулювання з часів пандемії. Ключовим елементом цих заходів стало зниження резервних вимог для банків на 50 базисних пунктів. Також китайська влада пообіцяла збільшити "необхідні бюджетні витрати" для досягнення цільового показника економічного зростання цього року.

Світові брокерські компанії відреагували на ситуацію, скоригувавши свої очікування щодо зростання економіки Китаю на 2024 рік, знизивши їх нижче цільового показника близько 5%.

Як писав "Ми-Україна" раніше, сталеливарна промисловість Китаю переживає глибоку кризу, яка може призвести до масових банкрутств.

 

Головне