Китай випереджає США на 15 років у ядерній енергетиці, - дослідження

Китай випереджає США на 15 років у ядерній енергетиці, - дослідження

Китай випереджає США у розвитку сучасної атомної енергетики на цілих 15 років.Такого висновку дійшли фахівці американського дослідницького інституту на результати якого спирається Reuters. 

Дослідники вказують, що завдяки масштабній державній підтримці та стратегічному підходу до локалізації виробництва КНР швидкими темпами будує нові атомні електростанції, тоді як у США після завершення двох великих проектів у найближчі роки нові реактори не плануються.

Середній час будівництва ядерного реактора в Китаї становить близько семи років – значно менше, ніж в інших країнах. Це дозволяє місцевим компаніям отримувати перевагу за рахунок економії на масштабі та накопичення практичного досвіду.

Крім того, державні банки Китаю пропонують кредити під рекордно низькі ставки - лише 1,4%, що суттєво нижче, ніж у західних країнах.

КНР вже вдалося запустити перший у світі високотемпературний газоохолодний реактор четвертого покоління, при будівництві якого було використано понад 2200 комплектів унікального обладнання з рівнем локалізації 93,4%. Цей факт демонструє технологічне лідерство Китаю у цьому секторі.

Водночас, як стверджує автор дослідження Стівен Езелл, США ще мають всі шанси наздогнати Китай у технологічному плані. Однак для цього будуть потрібні значні зусилля та інвестиції з боку держави та приватного сектору.

Видання пише, що атомна енергетика розглядається адміністрацією президента Джо Байдена як ключовий інструмент боротьби зі зміною клімату, оскільки АЕС практично не виробляють парникових газів. Але поки що амбітним планам щодо розвитку цієї галузі в США заважають затримки та перевитрати бюджету на діючих проектах.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський заявив, що під час першого Саміту миру країни-учасниці визнали, що має відбутися деокупація Запорізької атомної електростанції дипломатичним шляхом.

Головне