Китай активно будує АЕС: на стадії зведення 30 нових реакторів

Китай активно будує АЕС: на стадії зведення 30 нових реакторів

Китай стрімко нарощує свої потужності в галузі атомної енергетики, демонструючи амбіції стати світовим лідером у цій сфері. За прогнозами Bloomberg, до 2030 року Китай обжене Францію та США за обсягами виробництва атомної енергії.

"Не більше семи країн мають можливості для проєктування, виробництва та експлуатації АЕС.. Раніше ми були послідовниками, але тепер Китай - лідер", - наголосив представник китайського МЗС Цуй Цзяньчунь.

Китай серед іншого активно розвиває інноваційні проєкти, такі як Linglong One. Це перший у світі малий модульний ядерний реактор для комерційного використання, який отримав схвалення від МАГАТЕ. За планом, його буде зведено до кінця 2025 року. Країна також будує 30 нових реакторів, що значно перевищує показники інших держав.

Лідером у цій галузі залишаються США, проте за останні 10 років в країні з'явилось всього три нові реактори. 

"У ключових досягненнях, таких як термоядерний синтез – об'єднання, а не розщеплення атомів – Пекін набагато перевершує США за витратами на дослідження та розробки", - зауважує видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай анонсував запуск першої в світі АЕС з торієвими реакторами: чим відрізняються від уранових

Ключовим фактором успіху китайської ядерної програми є державна підтримка, включаючи дешеве фінансування від державних банків та стандартизацію виробництва. Це дозволяє уникнути перевитрат і затримок, характерних для проєктів в інших країнах. Ще один важливий фактор - застосування "відносно простих конструкцій", які легко відтворити. 

"Темпи Китаю - це щось, чого дійсно не було ніде і ніколи", - прокоментував директор з питань Китаю Всесвітньої ядерної асоціації Франсуа Морен. 

Ключова ціль КНР - довести частку ядерної енергетики до 15% від загального обсягу виробництва до 2050 року. У разі реалізації запланованого Китай стане "її третім за величиною джерелом енергії після вітрової та сонячної".

Водночас Bloomberg наголошує, що китайська сторона не ставила своїх підписів під міжнародними договорами про відповідальність за ядерні аварії та не запропонувала програм з утилізації відпрацьованого палива.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Global Energy Monitor (GEM) підрахував, що Китай будує вдвічі більше СЕС та ВЕС, ніж увесь світ.

Головне