Кінець епохи: найбільший сталеливарний завод Британії зупиняє виробництво

Кінець епохи: найбільший сталеливарний завод Британії зупиняє виробництво

Найбільший у Великій Британії сталеливарний завод, розташований у Порт-Толботі, припиняє виробництво після більш ніж століття безперервної роботи. Як пише Sky News, остання діюча доменна піч №4 на заводі Tata Steel буде зупинена 30 вересня близько 17:00.

Закриття заводу призведе до втрати майже 3000 робочих місць, що складає приблизно 75% всього персоналу підприємства. Гендиректор Tata UK Раджеш Наір у листі до співробітників визнав, що це буде "важкий день", сповнений "великих емоцій та роздумів".

Компанія Tata Steel анонсувала подальші наміри. Як очікується, традиційну доменна піч вона замінить більш екологічною електродуговою. Однак нова піч запрацює не раніше 2028 року. Вартість цього переходу оцінюється в 1,25 млрд фунтів стерлінгів, з яких 500 млн надасть британський уряд.

Профспілки упродовж останніх кількох місяців боролися за відтермінування закриття печі та зменшення кількості звільнень. Керівник профспілки Community Union Рой Рікхусс назвав це рішення "неймовірно сумним і зворушливим днем" для британської сталеливарної промисловості, додавши, що це "також момент величезного розчарування — так просто не повинно було статися".

Тим часом уряд Уельсу оголосив про створення фонду підтримки для постраждалих підприємств, які зможуть подати заявки на фінансування для подолання "короткострокових проблем" на перехідному етапі. 

Попри закриття доменних печей, завод у Порт-Толботі продовжить роботу станів гарячої та холодної прокатки, обробляючи імпортовані стальні заготовки. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, сталеливарна промисловість Китаю переживає глибоку кризу, яка може призвести до масових банкрутств.

Головне