Європарламент схвалив Україні позику на €35 млрд з доходів від активів рф

Європарламент схвалив Україні позику на €35 млрд з доходів від активів рф

Європейський парламент переважною більшістю голосів схвалив надання Україні кредиту обсягом у 35 мільярдів євро. Його буде погашено за рахунок доходів від заморожених російських активів, кошти надаватимуться до кінця 2025 року, вказано у резолюції ЄП.

"За" проголосували 518 депутатів, 56 - висловились проти, ще 61 - утримався.

Цей кредит є частиною узгодженого торік пакету фінансової підтримки "Великої сімки" на загальну суму 50 мільярдів доларів. Сума внеску ЄС може бути меншою, це залежатиме від фінансовою участі інших партнерів G7.

Для реалізації програми створено спеціальний Механізм кредитного співробітництва України. Ця система дозволить нашій країні отримувати гроші від заморожених російських активів і використовувати їх для погашення кредитів, які вона отримала від ЄС та інших країн "Великої сімки".

"росія має заплатити за напад на українців та жорстоке знищення інфраструктури країни, міст, сіл та будинків. Тягар відбудови України ляже на плечі тих, хто несе відповідальність за її руйнування, а саме на рф", - заявила доповідачка з цього питання Карін Карлсбро. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Велика Британія виділить Україні кредит у розмірі 2,26 мільярда фунтів для закупівлі критично важливого військового обладнання.

Головне