Єврокомісія надасть Україні кредит у розмірі €35 млрд

Єврокомісія надасть Україні кредит у розмірі €35 млрд

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Єврокомісія надасть Україні кредит у розмірі 35 мільярдів євро.

Про це вона повідомила у X (колишній Twitter). 

"Невпинні напади росії означають, що Україна потребує подальшої підтримки ЄС. Європейська комісія надасть Україні кредит у розмірі до 35 мільярдів євро в рамках зобов'язання G7. Це ще один великий внесок ЄС у відновлення України", - написала вона.

Як пише Financial Times, ЄС планує надати кредит, забезпечений майбутнім прибутком від заморожених активів російського центробанку.

У червні лідери G7 домовилися про надання Україні 50 млрд дол у вигляді кредитів, розподіливши їх між собою на основі економічної потужності кожної країни. Таким чином, ЄС та США зобов'язалися надати по 20 млрд дол, а Канада, Японія та Велика Британія мали покрити решту суми.

Однак США поставили умовою свою участь у наданні коштів тільки за наявності юридичних гарантій, що російські активи залишаться замороженими на триваліший термін. У ЄС заблоковано близько 200 млрд євро російських державних активів, не змогли надати таких гарантій через спротив Угорщини щодо продовження санкцій проти росії.

Щоб задовольнити вимоги США та обійти угорське вето, Єврокомісія запропонувала збільшити свою частку кредиту до 40 мільярдів євро, які б гарантували з загального бюджету ЄС. Проте деякі країни Євросоюзу не підтримали цю пропозицію, вимагаючи від Брюсселя переконати Велику Британію, Канаду та Японію збільшити свої внески.

Зрештою було досягнуто компромісної угоди на суму 35 мільярдів євро, що дозволяє США приєднатися до кредиту пізніше, зменшуючи таким чином ризики для ЄС. Остаточне рішення про надання кредиту ЄС має бути ухвалене більшістю країн-членів та Європарламентом до кінця року.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, 19 вересня стало відомо, що ЄС виділить додаткові 160 млн євро для підтримки енергетичної безпеки України.

Головне