ЄС розглядає припинення виділення коштів Словаччині через реформи Фіцо

ЄС розглядає припинення виділення коштів Словаччині через реформи Фіцо

Європейський Союз вивчає можливість застосування обмежень щодо Словаччини за підрив демократичних норм. Це може призвести до призупинення виділення коштів, призначених для Братислави, що становить значну частину державних інвестицій країни, пише Bloomberg.

Джерела видання розповіли, що Єврокомісія вже підготувала рішення про початок процедури, пов'язаної з рішенням прем'єр-міністра Роберта Фіцо ліквідувати спецпрокуратуру, яка займалася корупційними справами, в тому числі пов'язаними з фондами ЄС. Цей крок розглядається як серйозне відступлення від демократичних принципів.

Одна з пропозицій передбачає використання так званого механізму обумовленості, який дозволяє ЄС заморозити фінансування, коли виникає загроза нецільового використання коштів. Це може торкнутися частини з 12,8 мільярдів євро фондів єдності, виділених Словаччині. Крім того, розглядається можливість вилучення всіх або частини з 2,7 мільярдів євро грантів на боротьбу з COVID-19.

Bloomberg наголошу на тому, що близько 80% всіх державних інвестицій у Словаччині фінансуються з фондів ЄС. Будь-які проблеми з фінансуванням можуть стати серйозним ударом для економіки країни, яка вже і так зіткнулась з надмірним дефіцитом держфінансів.

Як відомо, від моменту повернення до влади в жовтні, Фіцо опинився під пильною увагою Брюсселя через спроби реформувати кримінальний кодекс та ліквідувати спеціальну прокуратуру. Ситуація загострилася після замаху на Фіцо в травні, після якого він звинуватив у нападі ворожу атмосферу, що розпалюється пресою та опозицією, і реорганізував державні ЗМІ, поставивши мовників під контроль уряду.

У разі якщо ЄС все ж застосує механізм обумовленості до Словаччини, вона стане другою країною після Угорщини, де було заморожено 6,3 мільярда євро через порушення верховенства права.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця Євросоюз закликав Угорщину та Словаччину шукати альтернативу російській нафті.

Головне