Інфляція в Україні прискорилася: НБУ пояснив серпневі показники

Інфляція в Україні прискорилася: НБУ пояснив серпневі показники

Споживча інфляція у серпні прискорилася до 7,5% порівняно з 5,4% у липні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,6%, свідчать дані Держстату.

У Нацбанку зауважили, що фактичні темпи зростання цін виявилися дещо вищими за прогнози регулятора, опубліковані в липневому Інфляційному звіті. 

Основними факторами прискорення інфляції стали: 

  • наслідки гірших цьогорічних врожаїв,
  • зростання витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію та оплату праці.

Додатковий тиск створили ефекти від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці.

У розрізі категорій товарів та послуг спостерігалися такі тенденції:

  • Ціни на сирі харчові продукти зросли на 3,7% р/р, що пов'язано з вичерпанням запасів попередніх врожаїв та посушливими погодними умовами.
  • Адміністративно регульовані ціни прискорили зростання до 13,7% р/р, зокрема через подорожчання фармацевтичної продукції та тютюнових виробів.
  • Ціни на пальне, навпаки, сповільнили зростання до 10,1% р/р завдяки достатнім запасам та нижчим світовим цінам на нафту.
  • Базова інфляція збільшилася до 6,5% р/р, що відображає зростання цін на оброблені продовольчі товари, непродовольчі товари та послуги.

НБУ прогнозує збереження інфляційного тиску в наступні місяці через збільшення витрат бізнесу, поетапне підвищення акцизів та ефекти від попередньої девальвації гривні. Водночас регулятор запевняє, що монетарна політика й надалі спрямовуватиметься на утримання інфляції на помірному рівні цього року та повернення її до цілі 5% у наступні роки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Нацбанк оголосив про наміри провести новий, відкритий пілотний проєкт з реальними користувачами та учасниками ринку з тестування можливості використання е-гривні для проведення розрахунків. 

Головне