Інфляція в Україні прискорилась: НБУ пояснив причини

Інфляція в Україні прискорилась: НБУ пояснив причини

Нацбанк повідомив про прискорення споживчої інфляції в серпні, що в цілому відповідало прогнозам, опублікованим в липневому Інфляційному звіті регулятора. Основним фактором зростання стало подорожчання харчів на тлі скорочення пропозиції, спричиненого посухою.

Базова інфляція зросла до 6,5% у річному вимірі порівняно з 5,7% у липні, перевищивши очікування НБУ. Це зростання пов'язане зі стрімким подорожчанням оброблених харчових продуктів через збільшення цін на сировину та зростання виробничих витрат, зокрема на електрику та зарплатню.

У серпні спостерігалося значне прискорення продовольчої інфляції через зменшення пропозиції агропродукції внаслідок несприятливих погодних умов. Також швидшими темпами зростали ціни на непродовольчі товари, переважно через курсові коливання. Водночас ціни на одяг та взуття знижувалися швидше, ймовірно, через посилення конкуренції між імпортною та вітчизняною продукцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20% ПДВ на посилки з-за кордону: чому хочуть скасувати ліміт 150 євро та які у цього ризики

Темпи зростання цін на пальне сповільнилися завдяки достатнім запасам та нижчим, ніж очікувалося, цінам на нафту на світових ринках. Ціни на алкогольні напої знижувалися повільніше, а на тютюнові вироби продовжували зростати високими темпами, частково через боротьбу з тіньовим ринком.

НБУ відзначає, що інфляцію стримував мораторій на підвищення тарифів на деякі житлово-комунальні послуги для населення. Попри загальне зростання цін, інфляційні очікування залишалися відносно стабільними.

У вересні ділові очікування покращилися завдяки стабільній ситуації в енергетиці, функціонуванню морського коридору та швидшому збору врожаю пізніх культур порівняно з минулим роком. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, українці стали більше купувати долари та євро. За даними НБУ, у вересні комерційні банки продали готівкової та безготівкової валюти на 1,56 млрд доларів (в еквіваленті) і купили на 2,66 млрд доларів.

Головне