Гроші замість вугілля: Австралія надасть Україні $20 млн на підтримку енергетики

Гроші замість вугілля: Австралія надасть Україні $20 млн на підтримку енергетики

Австралія вирішила надати 20 мільйонів доларів для зміцнення енергосистеми України замість постачання вугілля, про яке раніше просив Київ. Як пише ABC News, зазначені кошти будуть передані до "Фонду енергетичної підтримки України", який керується спільно Україною та Єврокомісією.

Як відомо, від грудня 2023 року Україна двічі окремо звертались до Австралії з проханням про постачання вугілля, однак федеральний уряд відмовився задовольнити ці запити. Це незважаючи на те, що на початку повномасштабного вторгнення рф Австралія все ж постачала Україні вугілля.

Натомість тепер уряд виділить 31 мільйон доларів на підтримку - 20 мільйонів спрямують до енергетичного фонду, а 11 мільйонів стануть додатковою гуманітарною допомогою.

В австралійському МЗС пояснили, що передати кошти набагато простіше та дешевше, аніж напряму постачати вугілля.

"Якщо ви відправляєте вугілля з Австралії, у вас є витрати на доставку та страхування. Насправді ця грошова сума, якщо Україна вирішить витратити її на вугілля, дасть еквівалентну кількість порівняно з тим, що ми бачили раніше. Але це дозволяє Україні самій ухвалювати рішення про найкращий варіант використання цих коштів", - зазначила очільниця зовнішньополітичного відомства Пенні Вонг.

Надзвичайний і повноважний посол України в Австралії Василь Мирошниченко висловив вдячність австралійській стороні.

"Я глибоко вдячний уряду Альбанези і, зокрема, [Пенні Вонг] за цей новий пакет своєчасної допомоги для енергетичної безпеки та гуманітарних потреб України", – зазначив дипломат.

Як писав "Ми-Україна" раніше, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус повідомив про новий пакет військової допомоги для України на суму 500 мільйонів євро. 

Головне