Фурман: Війна - величезний фактор невизначеності, однак НБУ прогнозує зростання економіки України

Фурман: Війна - величезний фактор невизначеності, однак НБУ прогнозує зростання економіки України

Національний банк України планує перейти до пом'якшення монетарної політики в кінці першого кварталу наступного року. Про це в ефірі телеканалу "Ми-Україна" розповів член Ради НБУ Василь Фурман.

"Нацбанк планує перейти до пом'якшення монетарної політики в кінці першого кварталу наступного року. Це прогноз Нацбанку й якщо ми подивимося на жовтневий прогноз минулого року, тоді  йшлося про те, що Нацбанк планував перейти до пом'якшення монетарної політики у другому кварталі 2024 року. Зараз мова йде уже про кінець першого кварталу 2024 року", - наголосив Фурман.

За його словами, всі ці показники будуть залежати від того, як будуть відбуватися події під час цього рок.

"Тобто, якщо ми віримо про новий макропрогноз, згідно цього макропрогнозу буде перший дуже важливий показник - це інфляція, на яку впливає і рівень облікової ставки. Тобто інфляція, згідно цього макропрогнозу, буде зменшуватися, буде залишатися керованою", - заявив представник НБУ.

При цьому він наголосив:

"На кінець року Нацбанк прогнозує інфляцію на рівні 18,7%. Якщо говоримо про наступний рік - 10,4%, й 2025 рік - 6,7%. Тобто ми бачимо, що інфляція керована й вона буде зменшуватися".

Разом з тим Фурман додав, що найбільш важливим фактором зростання економіки є війна.

"Війна це величезний фактор невизначеності, яка негативно впливає на бізнес, на населення, на державу в цілому. Тому, якщо умовно прогнозуємо, що активна фаза війни завершується в першому півріччі цього року, то це все буде позитивно впливати", - зазначив Василь Фурман.

Головне