Електронна гривня може з'явитись в Україні вже цього року: Мінцифри готує "пілот"

Електронна гривня може з'явитись в Україні вже цього року: Мінцифри готує

В Мінцифрі допускають, що електронна гривня в Україні може з'явитися вже до кінця 2023 року. 

Про це розповів очільник відомства Михайло Федоров в інтерв’ю “РБК-Україна”. 

Він зазначив, що за законодавством пілотний проєкт має стартувати у 2024 році. Проте вже зараз ведеться комунікація з Нацбанком і бізнесом, щоб запустити його цього року.

"Він (проєкт, - ред.) розвивається, нещодавно мені презентували на базі продукту Stellar електронну гривню. Вони розробили перші транзакції на блокчейні, як можна відслідкувати рух цих коштів", - розповів міністр. 

Що таке електронна гривня 

Проєкт концепції електронної гривні (е-гривні) Національний банк України презентував наприкінці листопада 2022 року. 

“Е-гривня – це електронна форма грошової одиниці України, що буде прямим зобов’язанням центрального банку. Її ключове призначення, на думку регулятора – ефективно виконувати всі функції грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форми гривні”, - вказано у повідомленні НБУ. 

Тоді ж регулятор показав, як майбутня електронна гривня може виглядати, якою буде її архітектура та характеристики, а також якими будуть переваги для надавачів платіжних послуг. 

В НБУ вважають, що введення в обіг е-гривні "сприятиме цифровізації економіки, подальшому поширенню безготівкових розрахунків, зменшенню їх вартості, зростанню рівня їх прозорості і підвищенню довіри до національної валюти загалом".

Як писав "Ми-Україна" раніше, українські військовослужбовці вже розпочали навчання на танках Leopard 2 у Німеччині.

Головне