Британія закрила останню ТЕС і стала першою країною в G7 без вугільної енергетики

Британія закрила останню ТЕС і стала першою країною в G7 без вугільної енергетики

Велика Британія закрила свою останню вугільну електростанцію Ratcliffe-on-Soar у Ноттінгемширі. Завдяки цьому країна стала першою черед членів "Великої сімки", яка повністю відмовилась від вугільної енергетики, пише Interesting Engineering.

Закриття цієї ТЕС відповідає урядовій політиці поступової відмови від вугілля, яка була запроваджена майже десять років тому.

"Це остання глава дивовижно швидкого переходу країни, яка розпочала промислову революцію", - зазначив керуючий директор аналітичного центру Ember Філ Макдональд.

Ще у 2012 році вугілля забезпечувало близько 39% електроенергії Великої Британії, а вже з 2019 року його частка становила менше 2%. Ключовими факторами успіху стали раннє оголошення про відмову від цього енергоносія, ціноутворення на вуглець, підтримка офшорної вітроенергетики, ринкові реформи та інвестиції в електромережі.

Завдяки відходу від вугілля країні вдалося уникнути викидів 880 мільйонів тонн вуглецю з 2012 року, що вдвічі перевищує загальні викиди Британії за 2023 рік. Крім того, заміна вугілля вітровою та сонячною енергією заощадила країні близько 2,9 мільярда фунтів стерлінгів.

Тепер Лондон націлився на тотальну декарбонізацію енергосистеми до 2030 року.

"Колись вугільна енергетика була синонімом промислового зростання. Тепер чиста енергія є рушієм економіки - і не лише в країнах з високим доходом, але й у всьому світі", - наголосив Макдональд.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 30 вересня найбільший у Великій Британії сталеливарний завод, розташований у Порт-Толботі, припинив виробництво після більш ніж століття безперервної роботи.

Головне