Найближчими роками земля може подорожчати на 20%, - міністр агрополітики

 Найближчими роками земля може подорожчати на 20%, - міністр агрополітики

Вартість української землі у наступні роки може зрости на 20%. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль в інтерв'ю  Forbes Ukrainе.

За його словами, з часу відкриття ринку земля в Україні подорожчала з 39 тисяч гривень за гектар до 46 тисяч у 2024 році.

"Ринок землі поступово набуває комерційної привабливості. У 2021 році спостерігалася обережність. У перший рік відкриття ринку змінили власника 74 392 земельні ділянки - 178 344 га. У 2024 році відчужено 193 560 ділянок, або майже 400 000 га. Цей рівень волатильності та ліквідності ринку дає змогу сказати, що земельна реформа відбулася", - сказав Коваль.

Міністр також нагадав, що перші аукціони з оренди держземель відкриються 1 жовтня на "Прозорро.Продажі". У рамках програми "Земельний банк" можна орендувати земельні ділянки різної площі, починаючи від 2 га. Найбільша - 3969 га - у Кіровоградській області.

Як писав “Ми-Україна” раніше, в Міністерстві фінансів озвучили найвищі зарплати серед державних службовців. Найбільші посадові оклади, за даними Мінфіну, в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) - у середньому її працівники отримують 111,9 тисячі гривень на місяць.

Головне