Зустріч, яка змінить все: про що домовляться Байден з Сі

Зустріч, яка змінить все: про що домовляться Байден з Сі

Наврядчи листопадова зустріч лідерів США та Китаю не матиме конкретні результати. Ця зустріч може створити настрій, у якому житиме світ наступну декаду, а то і 50 років. А ще, чи зможуть китайські панди радувати відвідувачів зоопарків євроатлантичного простору.

24 лютого 22-го року, розпочинаючи повномасштабну війну проти України, путін хотів створити двополярний світ, в якому правитимуть він і президент США. Погано вчився в школі, погано розуміє сучасний світ, бо живе в колишньому і маніакально хоче повернути весь світ на 50 років назад. Історія не знає зворотного руху.

50 років після підписання договору з Китаєм про оренду китайських панд, але напередодні договір не був поновлений і нещодавно відбулися "гудбай парті" в американських зоопарках для панд, які повертаються на свою батьківщину, викликаючи здивування та сльози у відвідувачів американських зоопарків. Ця "пандова дипломатія" підкреслює намір Китаю на всіх політичних рівнях перезавантажити історію і почати подальші взаємини з США та іншими країнами з нової історичної сторінки.

Ця нова історична сторінка може бути відкрита в середині листопада під час зустрічі Байдена і Сі на полях Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) у Сан-Франциско. Не зважаючи на те, що зустрічі двох лідерів передує ціла низка зустрічей китайських та американських топ-посадовців, на цій сторінці буде багато повітря і тільки одна фраза – "Байден та Сі попили чаю". Це, звісно, образно висловлюючись.

Чи буде глобальна війна?

На мій погляд, війни, які відбуваються зараз, не повинні призвести до глобального гарячого конфлікту. Чи буде такий конфлікт, чи світ його уникне, залежить від цієї зустрічі і подальших дій наддержав.

Я переконаний, що про зустріч буде тільки загальна інформація, ніяких конкретних домовленостей не буде досягнуто. Будуть висловленні ключові позиції одної та іншої сторони, на які не буде жодної реакції. Два лідери мають відчути один одного та підтвердити своє розуміння, що важливо для інтересів країн.

У США є важелі, які вплинуть на поглиблення економічних проблем Китаю, або навпаки, дозволять, Китайській економіці бути на плаву і допомагати в перспективі Сі переобиратися і на 4-й термін.

У Китаю є важелі, які можуть вплинути на безумні країни, такі як і рф, не розпалювати міжнародний глобальний конфлікт.

Думаю, лідери можуть негласно вирішать бути КООРДИНАТОРАМИ двох світів: демократичного та авторитарного і домовляться про співіснування для ненападу.

Сподіваюся, це також в довготерміновій перспективі зможе призвести і до створення передумов для глобального ядерного роззброєння, що може призвести до, або й бути наслідком остаточного краху рф, від чого виграє Китай. Можливо. Та чи призведе це в наступні 50 років до глобального підсилення Китаю із можливістю ще більшого глобального протистояння, чим можливе тепер, важко сказати. Але важливо, щоб до того часу, глобальне ядерне роззброєння відбулося і екосистема могла б сприяти новому договору Китаю із США про оренду панд для американських зоопарків.

Дмитро Васильєв, політолог

Головне