Зростання чи падіння: прогноз американської економіки у світлі фінансових викликів

Зростання чи падіння: прогноз американської економіки у світлі фінансових викликів

Стратеги Bank of America визначили шість сигналів для появи "бичачого тренду" та завершення "ведмежого ринку".

Серед них: "м'яка посадка економіки США" та зростання світової економіки, зниження інфляції, пом'якшення грошово-кредитної політики ФРС, зростання цін на нафту, ослаблення долара, падіння прибутковості облігацій американського Мінфіну, стійке зростання фондових ринків.

Ризики падіння виглядають так: гальмування кредитування внаслідок високих ставок, падіння цін на нафту, зниження споживчої активності.

У цих міркуваннях є одне слабке місце, для зниження високих базових ставок ФРС потрібна дешева нафта для приборкання інфляції, яка буде відносно дорогою за умови високої динаміки економічного зростання.

Дешева нафта – ознака рецесії.
Дорога нафта – тригер інфляції.

Більше того, ФРС потрапила у пастку високих процентних ставок. Адже основна мета – знизити інфляцію. Але що вище ставки ФРС, то дорожче кредитування. Яке закладається бізнесом у собівартість товару. Вже зараз бізнес у США переплачує приблизно 5% за своїми кредитами.

Всі ці відсотки транспортуються в ціну товарів та послуг, утримуючи інфляцію на досить високому рівні. Так, основний індекс інфляції (дефлятор споживчих витрат) прибили до рівня в 3% при таргеті в 2%. Але інфляційні очікування населення і бізнесу, як і раніше, знаходяться на високому рівні, в чому винні ті самі ставки за кредитами.

Загалом, доки не почнеться стійке зростання фінансових ринків, не знизяться базові ставки ФРС і рівень держборгу США не зменшиться до рівня хоча б 100% ВВП, Америка не розпочне підготовку до нової великої холодної війни чи гарячого миру. Такий мій прогноз.

З таким рівнем держборгу і 15% ймовірністю глибокої рецесії, у глобальне змагання по вуха не входять, а лише по щиколотку. Тут важливіше успішно вирішити завдання найближчого фазового переходу. США завжди діяли раціонально, а не емоційно.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Головне