Збір грибів: сезон тихого полювання вже у розпалі

Збір грибів: сезон тихого полювання вже у розпалі

Збір грибів - одна з найулюбленіших справ для багатьох українців. Не лякають наших відчайдух і заміновані ліси, диверсійні групи чи просто вовки.

Та зовсім неможливо донести до людей, що можна сильно отруїтися, якщо вжити хоча б один маленький неїстівний  гриб. Історії про родинні отруєння, щорічна статистика загиблих аж ніяк не впливає на ентузіазм та бажання зібрати все, що виросло в осінньому лісі.

Але все ж таки пропоную розпочати просто з переліку найотруйніших грибів, які можна знайти на теренах наших лісів, та що робить отруйна речовина з організмом людини.

Серед відомих отруйних і неїстівних грибів на території України найчастіше зустрічаються бліді поганки, мухомори, сатанинський гриб, іноцибе, ентолома отруйна, несправжні опеньки, жовчний гриб.

Токсини що містяться в таких грибах можуть викликати розлади шлунково-кишкового тракту, ниркову, печінкову недостатність, судоми та розлади роботи центральної нервової системи, впливати на фукцію крові.

Слід розуміти, що токсини є термостабільними й кількість годин випарювання, тушкування, запікання аж ніяк не впливає на їх дію. До того, достатньо одного маленького поганця або поганки, щоби отрута передалася на всі інші благородні гриби. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вірус ХЕС: нова "корона" зі старими діамантами

Також гриби не можна вживати у раціоні дітей, тому що їх травна система не здатна переварювати такий складний білок, та це буде сильним навантаженням на дитячий організм, яке може скінчитися розладом роботи всієї травної системи.

Гриби зібрані в промислових районах, при автомагістралях, біля забруднених річок та ставків можуть стати для організму людини джерелом солей важких металів, радіоактивних речовин та інших "корисних копалин", які гриб увібрав у себе за своє буремне існування у лісі. 

У багатьох країнах світу збір грибів переслідується законом, тому що політика таких держав направлена на збереження здоров'я громадян. Для нас збір грибів багаторічна традиція, та навіть заробіток. Але треба розуміти, що такий продукт не додає радості для організму, а навпаки є серйозним навантаженням на шлунково-кишковий тракт. Тому в здоровому глузді повинно переважати розуміння користі над задоволенням. 

Євгенія Менжуліна, лікарка-інфекціоністка

 

Головне