Захист і партнерство: про що говорить Угода між Великою Британією та Україною у Сфері Безпеки

Захист і партнерство: про що говорить Угода між Великою Британією та Україною у Сфері Безпеки

12 січня 2024 року визначається як ключовий момент в історії відносин між Україною та Великою Британією. Премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та Президент України Володимир Зеленський підписали "Угоду про співробітництво у сфері безпеки", визначаючи ключові напрямки спільних дій обох країн на найближчі 10 років. Цим кроком Британія продемонструвала лідерство, а також надіслала сигнал для світу щодо серйозності зобов’язань британського уряду підтримувати Україну.

Угода у сфері безпеки між Україною та Великою Британією є стратегічним документом, який визначає засади співпраці у галузі оборони, безпеки та військово-технічного співробітництва. Основний акцент робиться на забезпеченні територіальної цілісності та безпеки України в умовах сучасних викликів та загроз. Укладання Угоди стало результатом кропіткої роботи Андерса Фог Расмуссена та Андрія Єрмака, команда радників яких ще минулого року напрацювала Київський безпековий договір, який і ліг в основу цієї угоди. У будь-якому разі це велика дипломатична робота та перемога команди керівника Офісу Президента. Поряд з цим можливість такої угоди забезпечили саме українські воїни, які героїчно захищають нашу державу.

Угода передбачає дію протягом десяти років, проте з можливістю продовження. Важливо відзначити, що у разі вступу України в НАТО до закінчення терміну, безпекові зобовʼязання будуть інкорпоровані в систему НАТО.

Розглянемо стисло основні тези та зобовʼязання, які містяться в Угоді:

  1. Захист територіальної цілісності: Велика Британія зобовʼязується підтримувати та відновлювати територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, а також запобігати та стримувати військову ескалацію та агресію з боку росії.
  2. Підтримка Євроатлантичної інтеграції: Велика Британія обіцяє підтримувати майбутню інтеграцію України до євроатлантичних інституцій, зокрема за допомогою підтримки реформ та сумісності з НАТО.
  3. Розвиток оборонної інфраструктури: документ передбачає підтримку та розвиток інфраструктури для внутрішнього контролю України над повітряним простором, розвиток ВМС та Морської охорони, а також сил Української армії.
  4. Економічна та фінансова підтримка: Велика Британія зобовʼязується надавати фінансову підтримку у розмірі 2,5 млрд фунтів стерлінгів у 2024 році та продовжувати підтримку протягом десяти років.
  5. Розвиток морського флоту: Велика Британія вносить значний внесок у розвиток морського флоту України, покладаючи акцент на морську безпеку в Чорному та Азовському морях.
  6. Кібербезпека та інформаційна безпека: Угода має захищати Україну в кіберпросторі, включаючи співпрацю у сферах розвідки та безпеки. Особлива увага приділяється захисту критичної інфраструктури та боротьбі з пропагандою.
  7. Завершення Російської агресії: Угода закріплює важливий пункт про замороження російських активів у Великій Британії, доки росія не відшкодує збитки, завдані Україні. Також визначаються санкції та обтяження у випадку будь-якого майбутнього російського вторгнення.
  8. Стабільність та гарантії: Угода забезпечує Україні стабільність та гарантує швидку допомогу у сфері безпеки, військову техніку, економічну допомогу та підтримку при будь-якому збройному нападі.
     

В цілому дана Угода є не лише стратегічним документом для обох країн, але й прикладом глобальної відповідальності та співпраці для забезпечення миру та безпеки. Угода з Великою Британією стає фундаментальним елементом глобальної стратегії України та визначає новий етап у її розвитку.

Ігор Петренко, доктор політичних наук, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне