Захід vs коаліція терористів: геополітичний конфлікт і роль України в ньому

Захід vs коаліція терористів: геополітичний конфлікт і роль України в ньому

Коли Президент Байден говорить про загрозу сучасному світопорядку, то це не треба сприймати, як пафосні слова або дипломатичну комплементарність до слів на адресу ходу розвитку історії тощо. Це абсолютна реальність.

У світі вже остаточно сформувались дві коаліції. Одна – колективний Захід плюс Україна. Друга, назвемо її коаліція терористів, – російська федерація, Іран, Сирія, Північна Корея, Білорусь. І фінансово за ними всіма стоїть Китай. Не будемо розкручувати цю тему ще більше, дочекаємось інших доказів, але наразі ми скажемо, що фінансово за ними усіма стоїть Китайська Народна Республіка.

І вочевидь, коли Президент Байден говорить, наприклад, про серію війн – друга хвиля російської агресії проти України, початок війни проти Ізраїлю, потенційний удар Північної Кореї по Південній Кореї, то все це доводить, що ці коаліції воюють між собою і свідчить про те, що терористи хочуть знищити нинішні правила гри.

російська федерація порушила всі норми Статуту Організації Об'єднаних Націй, усі можливі конвенції з ведення війни, захисту мирного населення тощо. вона порушила "так зване" міжнародне гуманітарне право. Також не треба забувати і про ультиматум росії – НАТО в кордонах 1997 року, і багато іншого. Так само й Іран, який підтримує терористичні рухи на Близькому Сході і рашистів у війні проти України, теж хоче змінити правила гри на Близькому Сході. І Північна Корея під чітким керівництвом більш великих держав намагається виторгувати щось для себе. Ну і кінцевий бенефіціар змін правил гри – це Китай.

Україна як стратегічний гравець

Але зрозуміло, що колективний Захід має більше союзників, більше ресурсів, більше впливу на світову політику та економіку. Тому ми зараз перебуваємо в стадії активної фази боротьби однієї коаліції проти іншої. У цій боротьбі Україна є абсолютно суб'єктною, завоювала авторитет, суб'єктність, повагу великих та впливових гравців світового рівня і гідно рухається за зазначеним Президентом Зеленським курсом – членство в НАТО, членство в ЄС. Попередні політичні рішення з боку цих структур на користь України вже ухвалено. Також президент щоденно посилює армію і водночас просуває мирний план України, у якому закладено створення справедливих умов закінчення війни та бачення України, яким має бути світ після перемоги над російською федерацією, як відродити справедливість.

Саме завдяки Україні, завдяки відвазі сил оборони та безпеки і українського народу сьогодні на європейському континенті зберігається створена в 1949 році система колективної безпеки НАТО. Україна виступила щитом Європи, взяла весь потужний удар на себе. І це не просто наше розуміння як українських експертів, президент Байден у своїй промові щодо підтримки України та Ізраїлю чітко зазначив, якщо б Україна не втрималась, то наступними б були Польща і держави Балтії, ну і пішло-поїхало за ультиматумом до кордонів НАТО 1997 року.

І якби теоретично це трапилося б, то це змінило б правила гри в Європі, повернуло б технологію розділу сфер впливу за моделлю пакту Молотова-Ріббентропа. Тому йде боротьба колективного Заходу і України за збереження вільного світу, демократичних цінностей та верховенства міжнародного права у міжнародних справах. І йде боротьба з терористами, які хочуть просто порізати світ на сфери впливу. Як колись у 90-х робився бізнес на пострадянському просторі, так і сьогодні рашисти хочуть сказати: "Ось це наше!". Хоча світ і став більш динамічним, але мізками росія залишилася в 90-х . І, на превеликий жаль, у цього негативного мислення з 90-х є ще і ядерна зброя, якою вони періодично шантажують світову спільноту.

Який вихід? Все дуже просто – максимальне згуртування міжнародно-фінансової та військово-технічної підтримки Заходу навколо України і для України задля завдання остаточної поразки російському агресору. Адже це не лише виклик для України, це спільний виклик для всієї системи євроатлантичної безпеки. Так само слід максимально підтримати Ізраїль у проксі-війні проти Ірану. Все це не просто в інтересах України й Ізраїлю, насамперед це в інтересах Сполучених Штатів Америки, адже згідно зі стратегією безпеки США, чітко визначено, що безпека Сполучених Штатів починається з безпеки їхніх союзників.

Антон Кучухідзе, політолог-міжнародник, співзасновник аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне