Захід прорахувався: як стратегічні помилки партнерів призвели до зростання цін на бензин у ЄС

Захід прорахувався: як стратегічні помилки партнерів призвели до зростання цін на бензин у ЄС

З оцим ниттям на Заході, що наші удари по НПЗ задирають ціни на пальне на глобальних ринках, треба розуміти наступне.

Європа ще до ковіду почала скорочувати нафтопереробку. З 2020 по 2026 рік їх потужності мають скоротитися на 7%. Shell закриває, або конвертує у біопаливо понад 15% потужностей, Exxon - 12%, Тоталь - близько 7%.

Плюс відмова європейських НПЗ від російської нафти зменшила їх ефективність, бо вони були заточені саме під неї.

Після вторгнення премії європейських НПЗ за дизель виросли з 15 до 29 дол., бензину – з 6 до 18 дол. за барель. Зараз трохи йдуть вниз, але вирівнюються значно вище історичних значень.

А тут ще й хусити в червоному морі - більшість танкерів пішли навколо Африки, це довше і дорожче.

Тобто це все наслідки стратегічних прорахунків Заходу - захопилися зеленим переходом, розраховуючи на пальне з рф та Близького Сходу, але не змогли запобігти вторгненню рф і не забезпечили порядок на Близькому Сході.

Але так, зростання цін на пальне погано впливає на результати виборів для чинних влад. А вибори цьогоріч і в ЄС і у США. І значно простіше сказати виборцям - це все кляті українці та хусити, ніж "ми стратегічно програли, тепер треба потерпіти".

Тому публікацій ставатиме більше, і тиску на наше військово-політичне керівництво - теж. Можливо за припинення ударів спробують виторгувати збільшення допомоги Україні.

А може ми таки побачимо, як країна-бензоколонка продає пальне по талонах та імпортує його, замість експортувати. Це було б дуже боляче для них економічно, а ще більше - як геополітичне приниження.

Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії

Головне