Захід продовжує закривати очі на відбілювання російської армії через кінопропаганду

Захід продовжує закривати очі на відбілювання російської армії через кінопропаганду

Ще задовго до початку повномасштабного вторгнення Росії захід обрав позицію захисту "хороших русских", так званої опозиції тоталітарному режиму Путіна. Деякі західні політики реально вірять в трансформацію та лібералізацію РФ, та й навіть у нас зараз знаходяться такі індивіди. Росія успішно користується цією глобальною сліпотою та через "опозиціонерів" та вигнанців дуже продумано відбілює свою країну, а тепер навіть і свою армію.

Найближчим часом на кінофестивалі в Торонто буде показано фільм "Russians at war" знятий росіянкою Анастасією Трофімовою. Опис фільму - наступний: "Поки триває несправедлива війна Росії проти України, вкрай важливо зрозуміти довгу історію колонізації, яка призвела до нинішнього моменту. Захоплюючий документальний фільм російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, знятий від першої особи, виводить нас за межі заголовків і дозволяє приєднатися до російських солдатів, які вступають у бій з причин, що стають все більш незрозумілими з кожним виснажливим днем, з кожним заплутаним наказом, з кожною жахливою втратою".

Фільм "Росіяни на війні" народився з випадкової зустрічі Трофімової з чоловіком середнього віку в поїзді. Цей чоловік, українець на ім'я Ілля, збирався покинути свою сім'ю і піти на війну - за Росію. Заінтригована його історією, Трофімова, не маючи дозволу, приєднується до Іллі та його підрозділу постачання, коли вони вирушають у виснажливу подорож до лінії фронту. Багато солдатів, які воюють разом з Іллею, дуже молоді. Деякі з них вірять, що переможуть український нацизм. Інші йдуть з віри в культурну єдність між Росією та Україною. Зрештою, всі вони усвідомлюють, що все, що вони чули про війну в російських ЗМІ, є неправдою. Вони починають сумніватися у своїй меті - і воюють лише для того, щоб вижити.

Несправедлива війна, виснажливі дні, заплутані накази? Жарт? Ця війна не несправедлива, а загарбницька. Накази російського командування не заплутані, а злочинні. І український нацизм, ну куди ж без нього. Трофімова, колишня ведуча Russia Today, на час зйомки фільму забула, що вона “канадка” - так гарно пропагандні тези завуалювати може тільки справжній кадровий офіцер 5ї служби ФСБ. Ну і звичайно ж розіграна карта колаборанта, куди ж без неї. Хоче залишити сім’ю, щоб піти воювати на боці Росії, "герой".

Взагалі, виокремлювати причини вступу росіян в армію - неможливо. Реальна причина в 95% випадків тільки одна - гроші. За підписання контракту з МО РФ "добровольцям" обіцяють одноразову виплату у розмірі від 8 до 25 тисяч $. Контракт можна підписати на 6, 12 та більше місяців. Після завершення контракту його можна не продовжувати та демобілізуватися. Також росія в більшості випадків виплачує як одноразові платежі, так і зарплати і гробові вчасно. Для того, щоб заробити 8 тисяч $ - середньостатистичному росіянину потрібно працювати +-20 місяців. А тут - це лише одноразовий платіж, + доходить ще +- стільки ж заробітної плати за 6ти місячний контракт. Разом виходить дуже непогана сума для жителя безперспективної російської провінції. А потім дємбєль і пральна машинка забезпечені. Якщо ж забаранять - то гробові для сім‘ї теж не маленькі. Тому будь які розповіді про “боротьбу з нацизмом”, або відновлення совка в його історичних кордонах є просто безглуздими. Зараз на лінії фронту з боку росії виставлене 500 тисячне угруповання військових, яке обслуговує ще до 300 тис. в структурах забезпечення. З них понад 90% - контрактники.

Всі тези, використані в цьому пропагандному творінні розбиваються дуже легко, але на жаль з нашого боку не було достатньо сильної реакції ні в медіа, ні на рівні держави, щоб запобігти поширенню чергового "шедевру" російської пропаганди. Не зважаючи ні на злочини російської армії, про які чув і бачив весь світ, ні навіть на лист від українського консула Олега Ніколенко - керівництво кінофестивалю не збирається скасовувати показ фільму.

Богдан Попов, експерт АЦ "Обʼєднана Україна"

Головне