Як розповісти дитині про людей з інвалідністю

Як розповісти дитині про людей з інвалідністю

Розкажіть казку. Спершу дитина знайомиться зі світом через казки та оповідки. Дізнається, що таке дружба, підступність, добро, зло, щедрість, жадібність тощо. А вже потім, маючи, так би мовити, теоретичну базу, зустрічається з усім цим у реальному житті.

Про те, що деякі люди мають інвалідність, спершу теж можна розказати у формі казки. Розкажіть дитині, де люди або звірята потрапили у небезпеку і стали інвалідами. Тільки, будь ласка, не про зайчика, якому пришили нові ніжки і він знову побіг по доріжці. Нехай ваша оповідь буде більш реалістичною і несе правдиву інформацію щодо складнощів у житті людей з інвалідністю.

Не культивуйте жалість. Важливий момент: складнощі у житті людей з інвалідністю - не мають бути приводом для зверхнього ставлення чи жалості. Поясніть дитині, що ці люди - рівноправні члени суспільства і не потребують наших сумних поглядів (та й взагалі зайвих поглядів: пильних, зацікавлених, шокованих і т.п.). Але оскільки деякі дії їм виконувати складніше, то ми маємо це враховувати. І за можливості - допомагати. Наприклад, пропускати вперед, поступатися місцем, допомагати дістати потрібний предмет з полиці тощо.

Вчіть безбар'єрності. Поясніть дитині, що інвалідність може бути барʼєром для певних фізичних дій, але ніколи - для спілкування. Адже цінності людини, чистота її душі не мають звʼязку з наявністю чи відсутністю у неї інвалідності. Знайомте дитину з біографіями видатних людей з інвалідністю, таких як Стів Хокінг, Нік Вуйчич, Фріда Кало. Якщо в оточенні є люди з інвалідністю, показуйте повагу, рівность та толерантность на власному прикладі.

Дослухайтеся до Карен Маєр

Ця жінка склала перелік конкретних дій, які варто робити під час спілкування з людьми з інвалідністю. Прочитайте та обговоріть його разом із дитиною:

  • звертайтеся  до людини, а не до того, хто її супроводжує;
  • при зустрічі можете потиснути людині руку;
  • при спілкуванні з незрячими називайте себе та інших, які починають говорити;
  • пропонуйте допомогу, але робіть щось тільки після того, як її погодяться прийняти;
  • спілкуйтеся з дорослими - як з дорослими (на "Ви");
  • для бесіди займайте положення "очі на одному рівні";
  • не спирайтеся на візок чи інше обладнання людини;
  • уважно та терпляче дослуховуйте людину, не виправляйте і не договорюйте за неї;
  • для привернення уваги людини з вадами слуху помахайте рукою;
  • не соромтеся, не ніяковійте, поводьтеся як зазвичай.

Олена Шершньова, практикуюча психологиня

Головне