Ядерна небезпека: що робити у разі радіаційної аварії

Ядерна небезпека: що робити у разі радіаційної аварії

Війна жахлива своїми непередбачуваними подіями , руйнаціями,  результатами, наслідками.

Підступний ворог, розбещений інертністю міжнародного політичного істеблішменту і інфантильністю світових суспільств готує чергові провокації і виклики для наших громадян.

Знищені міста і села, поранена українська земля, щоденні ракетні атаки, підірвана гребля Каховської ГЕС..

Що може відбутися ще?

Ризик ядерної катастрофи надзвичайно високий. Маємо бути готовими до будь-яких  викликів.

При отриманні інформації про викид радіонуклідів рятівні рекомендації наступні:

  1. Зберігати спокій.
  2. Забезпечити зв’язок з військово-цивільними адміністраціями, військовими, ДСНС і слідувати їхнім рекомендаціям.
  3. Подбати про дітей, вагітних, людей з інвалідністю, літніх людей, домашніх  і господарських тварин.
  4. Якщо надійшла команда залишити зону ураження - евакуюватися.
  5. Якщо такої нагоди немає, або це небезпечно –залишитись на місці до особливих вказівок, подбати про укриття,  застосувати засоби індивідуального захисту ( маски і респіратори , рукавички будуть у нагоді),герметизацію приміщень і фільтрацію повітря, запаси чистої від радіаційного забруднення  води, продуктів харчування, ліків,  кормів. За можливості користуйтеся дозиметрами.
  6. Після перебування на забруднених територіях зняти одяг і взуття, покласти у герметичні пакети у визначених місцях, вимитися з миючими засобами  від забруднень, одягти чистий одяг і взуття.
  7. Якщо буде необхідно вживати радіопротектори – про препарати, режими і дози буде повідомлено.

Неконтрольоване вживання ліків і протекторів може бути ще більш шкідливим. Йодна профілактика, застосування сорбентів і антиоксидантів може буди корисним і ефективним засобом профілактики. Можна використати, якщо буде надана команда.

Українськи військові і цивільні лікарі мають досвід профілактики і  лікування променевої хвороби. Заклади МОЗ і Національної академії медичних наук України готові надати якісну високоспеціалізовану допомогу.

Все буде добре. Ми переможемо. Слава ЗСУ. Слава українським лікарям.

Іван Сорока, президент Українського медичного клубу, радник Міністра охорони здоров’я України, професор Української військово-медичної академії, генеральний секретар Світової федерації українських лікарських товариств, засновник і член Координаційної ради української медичної експертної спільноти, практикуючий лікар, заслужений працівник охорони здоров’я України.

Головне