Вірус ХЕС: нова "корона" зі старими діамантами

Вірус ХЕС: нова

Осінь вже повністю входить в ритм нашого життя зі всіма своїми властивостями: жовтим листям, дощами, холодами та розповсюдженням вірусної інфекції.

Не винятком цьогоріч стає і коронавірусна інфекція, яка набирає оберти разом і з іншими вірусами групи респіраторних захворювань.

За прогнозами епідеміологів та за вже підтвердженими даними, цієї зими в популяцію входить новий тип коронавірусу ХЕС, що з’явився внаслідок мутації, та є "родичем" варіанту вірусу Омікрон.

Вперше новий підтип було виявлено у Німеччині, з подальшим розповсюдженням у країни північної та східної Європи.

Менша розповсюдженість була виявлена в США та Канаді. Наприклад в США новий підтип охопив вже більше ніж 25 штатів та становить всього близько 6% від усіх ідентифікованих випадків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий штам COVID XEC спричинив різкий сплеск госпіталізацій в Британії

ХЕС є підтипом вірусу Омікрон, враховуючи нові мутації, має більш стрімке розповсюдження, але більш м’який перебіг захворювання.

Якщо попередні типи, такі як Альфа та Дельта, в більшості випадків мали блискавичний перебіг з вираженим ураженням органів та систем, то Омікрон має плавний перебіг, та меншу частку розвитку ускладнень. Саме на такі властивості вказують вірусологи, характеризуючи новий підтип вірусу ХЕС.

Щодо клінічних проявів, то це може бути підвищена температура тіла, нежить, біль в горлі, ймовірні навіть епізоди втрати смаку.

Попри велику кількість негативної інформації щодо вакцинації, вчені сходяться у думці, що саме щеплення є запорукою недопущення швидкого розповсюдження інфекції та зменшення ймовірності розвитку ускладнень.

Також слід неодмінно пам’ятати, щодо перебігу цієї хвороби у пацієнтів з хронічними захворюваннями, особливо такими, як цукровий діабет, онкологічні захворювання, стани, що приводять до зниження функції імунної системи, може мати свої особливості.

Важливим значенням є своєчасність виявлення та початку лікування у людей з групи ризику навіть попри легкий перебіг захворювання.

Також не варто нехтувати загальними правилами перебування в громадських містах, застосовувати засоби особистої гігієни та не забувати зайвий раз помити руки з милом.

Такі здавалося б прості та банальні речі можуть уберегти від багатьох інфекційних захворювань, навіть і від тих, що мають широку розповсюдженість.

Євгенія Менжуліна, лікарка-інфекціоністка

 

Головне