Війна і цифровізація: як пришвидшити надання соціальної допомоги потерпілим

Війна і цифровізація: як пришвидшити надання соціальної допомоги потерпілим

Теракт на Каховській ГЕС і техногенна катастрофа, яку він спричинив, збільшить кількість переселенців та людей, які потребують державної підтримки. Сьогодні волонтери і рятувальники намагаються витягнути з зони лиха потерпілих, які подекуди просто чекають на дахах з дітьми і домашніми улюбленцями. Всі їх речі та майно серйозно пошкоджені, якщо не знищені повністю водою. Ця трагедія змусила ще раз задуматись, наскільки важливо, аби можливість отримати допомогу від держави не була прив’язана до численних довідок і папірців, які легко втратити.

Соцпослуги у смартфоні

Ще кілька років тому розмови про "державу у смартфоні" здавались просто наївними. Але зараз уже нікого не дивує можливість оформити заявку на допомогу для ВПО чи на зміну місця реєстрації через "Дію". В майбутньому до цих опцій обіцяють додати і призначення субсидій. До речі, нашу "Дію" високо оцінюють інші європейські країни. Я часто спілкуюсь з українськими біженцями, які в Європі стикаються з величезною кількістю бюрократії. Багато в чому наші сервіси навіть випереджають європейські, у тій же Польщі для запровадження аналогічного додатку "Дію" взяли за основу.

Завдяки цифровізації в Україні уже зараз автоматизували надання субсидій для пенсіонерів. Зокрема, якщо вони раніше вже подавали документи на субсидію на житло-комунальні послуги, в цьому році її нарахують автоматично. Так само автоматично людям, які живуть у прифронтових районах, почали призначати пенсію.

Війна поставила нас перед викликами, коли швидке запровадження цифровізації нам важливіше, ніж іншим країнам.

Зростання кількості вимушених переселенців

На кінець 2022 року кількість зареєстрованих ВПО у нас складала 4,6 млн осіб. При цьому 3,2 млн стали вимушеними переселенцями після 24 лютого. Це величезний пласт населення. І ця цифра, на жаль, через дії терористів продовжить зростати. Адже навіть, якщо рівень води на підтоплених територіях перестане збільшуватись, частина нашого Півдня може стати непридатною для життя на невизначений час.

Ми маємо зробити все, аби позбавити людей, які і так постраждали, необхідності стояти в чергах до органів соцзахисту, збирати численні довідки та отримувати відмови в допомозі через втрати "папірців".

Цифровізація соціальної сфери

Цифровізація не означає, що звернутись до державних органів людина зможе лише за допомогою телефона. Особистих прийомів ніхто не відміняє, і якщо у людини є лише кнопковий телефон, це ніяк не обмежить її права. Цифровізація передбачає, що органи соцзахисту зможуть автоматично отримувати усю необхідну інформацію про людину без того, щоб вона бігала між різними відомствами за різними довідками. Це дозволить оперативніше вирішити проблеми людей, які потребують підтримки від держави, благодійних фондів, міжнародних гуманітарних організацій. Потрібно звести до мінімуму потребу в паперових довідках, покращити взаємодію з банками.

Ще в 2021 році Уряд затвердив Положення про Єдину інформаційну систему соціальної сфери. Вона передбачає створення внутрішньої системи  для держслужбовців та працівників соцсфери, через яку здійснюватиметься обмін інформацією між Єдиним соціальним реєстром та "Дією". Зараз йде її впровадження.

Єдиний соціальний реєстр

В Україні має бути створено Єдиний соціальний реєстр. В ньому буде зібрана інформація про всіх отримувачів соціальних виплат, пільг та будь-яких інших видів соціальної підтримки.

Це дозволить практично унеможливити будь-які зловживання при наданні громадянам соціального захисту. А також зробить соціальні видатки держави  прозорими і контрольованими.

Також в рамках проекту створюються підсистеми "Соціальний бюджет" та "Соціальне казначейство".

Вони повинні автоматизувати усі ділові процеси, пов’язані із наданням будь-яких видів соціальної підтримки. Можливо, врешті-решт це допоможе прибрати "людський фактор" та знівелювати корупційні ризики.

У цифровий формат будуть переведені усі наявні паперові документи, що використовуються для надання соціального захисту.

У Мінсоцполітики кажуть, що запровадження цієї системи дозволить замінити чи оптимізувати понад 15 застарілих інформаційних систем та реєстрів.

Якщо ці задуми будуть успішно реалізовані, це дозволить значно скоротити час на отримання соціальних виплат для людей. Усі питання, пов’язані з призначенням допомоги, можна буде вирішити просто зі свого телефону, адже передбачена інтеграція системи  з  "Дією".

Ми врешті-решт зможемо відійти від прив’язки до районів, в яких зберігалась інформацію про людину, до екстериторіальності. Тобто, вже не буде мати значення, в якій частині України людина зараз фізично перебуває, щоб отримати допомогу, на яку вона має право.  Це дуже важливо для людей, які вимушено покидають свої домівки, особливо літніх.

В умовах бойових дій, масштабних терактів та тимчасової окупації частини районів країни, це критично необхідно.

Олександр Колесніков, експерт з соціальних питань

Головне