Уроки Мінських домовленостей

Уроки Мінських домовленостей

Другі Мінські домовленості (документ під назвою "Комплекс заходів щодо виконання мінського протоколу") були укладені у лютому 2015 року. Ця політична оборудка вже втратила своє політичне значення. Але про уроки цієї події восьмирічної давнини, та її наслідків, варто пам’ятати і сьогодні. Для українців гіркий досвід "Мінську-2" є достатньо очевидним. А от деякі західні політики і експерти, здається, і досі не зробили належних висновків з цієї історії.

П’ять уроків

Урок перший — не варто гратися з путіним в мирні домовленості. Він сприйматиме і виконуватиме лише те, що йому вигідно. Стосовно України кремлівському диктатору потрібний не мир, а підпорядкування і залежність нашої країни від росії, а після 24 лютого 2022 р. він взагалі націлений на руйнування української державності. З путіним треба не домовлятись, його треба зупинити, як це було свого часу з Гітлером.

Урок другий — пропозиції будь-яких нібито мирних компромісів путін сприймає як прояв слабкості своїх візаві по переговорах, і тиснутиме далі для реалізації своїх власних інтересів. А якщо інша сторона не погодиться на виконання кремлівських умов, то росія буде застосовувати воєнну силу або інші засоби шантажу і тиску. Тому формально мирний компроміс з путіним — це або лише пауза у війні, чи зниження її інтенсивності, з неминучим відновленням війни навіть у більших масштабах, як це і сталося рік тому.

Урок третій — підступна мирна угода веде не до миру, а до нової війни.

Урок четвертий — не можна погоджуватись на домовленості, які не приймає суспільство, або його значна і активна частина.

Урок п’ятий — треба не чекати мирних пропозицій від партнерів, тим більше не погоджуватись на те, що тобі нав’язує ворог. Необхідно просувати свою "формулу мира".

Стратегічна пастка

Нарешті і досі дискусійне питання — чи можна йти на сумнівну угоду хоча б з тактичних міркувань?

Саме цей аргумент наводили і наводять прихильники Мінських домовленостей або п’ятого президента України, який дав на них згоду. Якийсь тимчасовий тактичний ефект ці домовленості дали, але стратегічно вони виявились пасткою і політичною міною, яка вибухнула в лютому 2022 року. І це теж урок на майбутнє.

По завершенні нинішньої війни з росією теж доведеться підписувати якісь угоди. Тому про уроки Мінську-2 не можна забувати.

Володимир Фесенко, політолог

Головне