Українська культура має бути світовою, якісною і крутою

Українська культура має бути світовою, якісною і крутою

Частенько можна побачити короткі ролики на вулицях Києва, де українці продовжують слухати російських виконавців на стрімінгових платформах. А як хильнуть зайвого, то і самі на вечірках та в ресторанах співають руzку попсу. 

Таких випадків стає менше, але вони є.

В 2022 році Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє російську музику в Україні на телебаченні, радіо, розважальних закладах, школах, громадському транспорті, готелях, ресторанах, у кіно та іншому публічному просторі.

 В липні 2023 року Київрада наклала мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території столиці. Згідно із ним у Києві буде заборонено публічне висвітлення та демонстрація російськомовних товарів і послуг у сфері культури.

Очевидно, поки що в Україні не все вирішує закон. Бо наша країна є тою, де є одні з найкращих законів, але вони не завжди обов’язково виконуються. Так може бути і з вище зазначеними регуляторними рішеннями.

Мова, пісня, мистецтво - є потужною зброєю агресора

Чому такі регуляторні рішення є? Чому питання невикористання російської попси є актуальним?  Відповідь на поверхні. росія веде агресивну і жахливу війну проти України. Мова, пісня, мистецтво - є потужною зброєю агресора, яка за впливом не менш руйнівна чим ракети, дрони і артилерія. Це зброя масового знищення українського. 

Більшість суспільства це вже розуміє. Держава це розуміє. Місцеві громади це розуміють.  Тих, кого росіяни завжди декларативно хотіли обороняти і звільняти – російськомовних, - тих росіяни в Україні найбільше вбивають і звільняють їх від домівок, бізнесу і рідних громад на Сході та Півдні України.

Сам факт невикористання українцями російської мови вже може позбавити Кремль аргументу про захист і звільнення російськомовних.  

Це мають дуже добре зрозуміти українці. Найкраще для нас, українців, стати двомовною нацією, яка не говорить і не користується російською. Дві мови, це національна – українська і міжнаціональна – англійська. Але нам для одного розуміння такої потреби потрібно щось зробити.

Це завдання непросте і довгострокове. Більшість людей не мають інтелектуальної гнучкості. Більшості людей важко перейти з російської на українську. Дуже багато українських патріотів говорять, що вони російськомовні українські патріоти. Я поважаю цю позицію. Але не можу прийняти. Бо це показує, що такі патріоти є ледачими і недалекоглядними. Бо росіяни продовжать "захищати" їх російськомовних завжди, а одночасно такі українці позбавляють себе природньої можливості розвиватися, вчитися впродовж життя і опановувати свою національну мову.

То ж щоб позбутися роz.попси, всім українцям потрібно перейти на українську та англійську мови.  Це ідеологічно нас зробить українцями, які є частиною спільного європейського простору. Це відсіче нас від роzімперії і розіб’є її на культурному фронті, так само, як ЗСУ розбивають роz. збройні сили  на полі бою. 

Що для цього потрібно зробити?
  1. Усвідомлення українцями, що ми маємо переходити на національну українську мову і відмовлятися від мови агресора.  Тут важливий приклад російськомовних українських патріотів. Подивіться на мерів Харкова і Одеси. Вони фантастично і сучасно звучать українською мовою в публічному просторі. І кожного місяця стають ще більш переконливими.  
  2. Я уважно прислуховуюсь на вулиці, якою мовою говорять перехожі. Радію, що все більше українською і люди різних поколінь, в тому числі і діти.  Це дуже добре. Бо це свідоме рішення моїх співвітчизників.
  3. ЗМІ мають повністю відмовитись від російської і почати вкраплювати англомовні продукти.  Всі кабельні програми мають повністю відмовитись від російськомовного продукту регуляторним рішенням із ризиком позбавлення ліцензії. 
  4. Міжнародне кіно важливо дублювати українською. І це робиться фантастично. Але у людей має бути альтернатива дивитися фільм мовою оригіналу, перш за все англійською. російські продукти мають бути забороні, як культурна зброя агресора.
  5. Розвивати українську пісню та український театр.

Українське кіно мають стати справжнім інструментом формування національного менталітету українців, як вільної європейської нації, яка вибрала свободу і демократію і розбила роz.імперію.

Як реалізувати 5 пункт?

Цей пункт до речі витіснить з нашого простору роz.попсу, яка природним чином втратить  всяку актуальність.

Тут має бути державна програма. Міністерство культури має фокусуватися саме на цьому з чіткими стратегією, планами дій, бюджетом і KPI.  Державний бюджет може бути декларацією серйозних намірів, який спонукатиме приватні і донорські гроші долучатися до реалізації національних програм.

Підкреслюю: недержавних, а саме національних. Мінкульт може ініціювати національні обговорення по створенню таких програм, для того, щоб широким колом громадськості сформувати найкращі ідеї. А державні програми стануть частиною національних, так як і любі приватні і міжнародні програми.

Все має працювати в рамках спільно обумовленої та вирішеної національної культурної програмної платформи. Українського культурного продукту має бути дуже багато. Саме кількісна складова переведе в якість, коли українське для українців буде цікавим, крутим, якісним і  природнім чином витіснятиме російське.  А також переведе український продукт у двомовний (Український і англійський). І таким чином спонукатиме українців  швидше опановувати і використовувати і українську, і англійську. І звісно – український продукт робити крутим і популярним на міжнародній арені.

Дмитро Васильєв, політолог

Головне