Україна має готуватись до посилення власної суб'єктності

Україна має готуватись до посилення власної суб'єктності

Україна веде тяжку війну з державою, яка  не змінює агресивних планів щодо нашої країни і державності. Кожен день наші люди перебувають під обстрілами – як військові, так і цивільні. Страждає інфраструктура і населення, ми несемо шалені економічні збитки. Але, незважаючи на всі жахи, які чинив і чинить рашистський ворог на нашій землі, у нас є можливість для прогресу, особливо у зовнішньополітичному напрямку.

По-перше, Президент Зеленський чітко зазначив у одному зі своїх звернень, що саме цьогоріч Україна прагне підійти до початку перемовин щодо членства в Європейському Союзі. І аналіз європейських партнерів демонструє, що це не лише бажання українського президента або української влади, а те – що державний апарат України дійсно йде цим шляхом, працює над відповідними політичними і юридичними рішеннями, які були узгоджені з Євросоюзом.

По-друге, Україна отримала шанс на збільшення власної суб'єктності завдяки Вільнюському саміту і закріпленню позицій, що майбутнє України – в НАТО, про це, зокрема, свідчить скасування ПДЧ. Тобто сьогодні треба вистояти і перемогти ворога, щоб потім бути в системі колективної безпеки.

По-третє, сьогодні потрібно вистояти ще й для того, аби потім стати однією з найбільш інвестиційно привабливих держав, яка динамічно розвивається, стане лідером регіону і матиме лідерські позиції на глобальному порядку денному.

Неадекватний сусід нікуди не зникне

Тобто логіка дуже проста, до чого нам треба готуватися. Нині існують різні думки щодо нинішньої ситуації: одні кажуть, що все погано, війна затягується, інші – що ось-ось завтра буде перемога… Я ж хочу сказати навіть не експертні речі, а більш прості – готовими треба бути завжди і до всього, особливо у нашій країні, адже навіть після перемоги неадекватний сусід нікуди не зникне з кордонів, у якомусь вигляді він й далі існуватиме. Тому ми як держава і суспільство маємо бути завжди надзвичайно прогресивними, розвинутими в технологічному і військово-технічному сенсі, а також з позиції цивільної оборони і безпеки, щоб вести нормальну життєдіяльність, незважаючи на неадекватність наших ворогів.

Тож, сили духу і протистояння, незважаючи на всі трагедії війни, можуть завжди давати і позитивний результат також. Майбутнє членство України в Європейському Союзі і НАТО, посилення нашої суб'єктності, збільшення економічної привабливості, покращення репутації та іміджу державних органів і держави Україна загалом і нас як громадян, для світу – це шалений крок вперед, якого ми досягли, зокрема й під час війни.

За будь-якими тяжкими часами завжди приходять і позитивні часи, і позитивні результати. Тому головне завдання – триматися, вірити в ЗСУ, не чинити і не провокувати внутрішньополітичні чвари, вистояти, перемогти ворога і далі будувати нашу державу мрій.

Антон Кучухідзе, політолог-міжнародник, співзасновник аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне