Україна посилює контроль над гемблінгом: які виклики постають перед владою

Україна посилює контроль над гемблінгом: які виклики постають перед владою

Про указ Президента та Рішення РНБО по гральному бізнесу. Хочі розібрати детально по пунктах та коментуючи:

1. Кабмін у місячний строк має забезпечити:
1) розроблення порядку обмеження всіх форм реклами азартних ігор, в т.ч. з використанням електронних комунікацій, символіки ЗСУ.

По суті воно вже й так прописано в ЗУ про рекламу, на який всі забивали болт. Тут важливо, щоб прописали чіткий робочий порядок, з відповідальними, інакше далі забиватимуть болт.

2) заборону реєстрації кількох акаунтів на одного гравця, обмеження максимального часу у грі, обов'язкових перерв.

Може працювати лише за умови запровадження державної системи онлайн-моніторингу (ДСОМ). І тільки у ліцензованих операторів.

3) ліміт витрат гравця на гру - те саме, лише за робочої ДСОМ.

4) запровадження державної системи онлайн-моніторингу, з відсилом на порядок, затверджений постановою КМУ 171 у лютому.

Оце те, що мало йти першим пунктом. Це супер важливо, і саботується вже три роки. Побачимо, як протягом місяця будуть запроваджувати.

5) проведення національної інформаційно-роз'яснювальної кампанії щодо небезпеки азартних ігор.

Це те, чим мав весь час займатися КРАІЛ, безпосередній обов'язок регулятора. Робили вони це, м'яко кажучи, слабенько. Не очікую, що копняки з КМУ змусять регулятора серйозно підійти до справи - копняки від ТСК мали дуже обмежений ефект. Якщо цим вже буде займатися Мінцифра, як новий регулятор, то шанси ростуть, але місяця буде мало.

6) Нацкомісія з електронних комунікацій з подачі регулятора має блокувати нелегальні сайти з азартними іграми.

Коли закручуєш гайки для "білих" - дуже важливо ефективно боротися з нелегалами, бо потік гравців піде саме туди. Але знову ж, це прямий обов'язок КРАІЛ, БЕБ та інших. Блокування сайтів працює погано - адреси міняють швидше, ніж працює бюрократична махіна. Плюс грають в додатках.

В деяких країнах ЄС цю проблему вирішують, покладаючи на провайдерів зв'язку обов'язок блокувати нелегальні азартні ігри. Тут такий механізм не прописаний.

2. Головнокомандувач ЗСУ та керівники інших формувань мають на час воєнного стану заборонити доступ військовослужбовцям до гральних закладів та онлайну.

Отут мені реально цікаво. Це офіцери будуть обходити бійців, заглядати їм у телефони і робити догани, якщо побачать на екрані вишеньки та дзвіночки? Чи який механізм дотримання заборони?

3. МОЗ має протягом 3 місяців розробити протокол лікування ігрозалежності та навчити медпрацівників - ок, давно пора.

4. Мінсоцполітики протягом 3 місяців має розробити стандарт соціально-психологічної реабілітації ігрозалежних, щоб своєчасно їх виявляти, та спрямовувати на лікування/реабілітацію - теж зрозумілий і потрібний крок.

5. СБУ має протягом 2 місяців перевірити організаторів азартних ігор щодо дотримання санкційного законодавства, і вжити заходів, включно з анулюванням ліцензій та накладенням санкцій.

Отут, відчуваю, буде яскраво, весело і гучно. Хоча це власне теж робота, яку СБУ мало робити на постійній основі, і на сьогодні жодної русні у нас на цьому ринку вже не мало б залишитися.

6. Рекомендувати НБУ (бо НБУ незалежний):
- затвердити методичні рекомендації для банків, які через фінмон приб'ють p2p перекази в азартних іграх, а також блокувати можливість ставок кредитним коштом.

Оце буде мати практичний ефект. Хоча з p2p в ігорці НБУ і так вже давно бореться. Тепер матиме додатковий важіль у вигляду указу Президента.

- "запровадити у двотижневий строк заборону прийому як застави товарів подвійного використання" - оце про те, щоб в ломбарди мавіки і тепловізори не закладали.

7. Мінцифри провести у місячний строк переговори з компаніями "Apple" та "Google" щодо заборони розміщення застосунків з азартними іграми без відповідної ліцензії в зоні "UA" у їх магазинах додатків.

Оце чудове рішення, давно про нього говорю, і підтримав цю пропозицію Борнякова на робочій групі по підготовці змін до законодавства.

Звісно, додатки можна скачувати і не з апсторів, і тут буде ризики встановити взагалі російську вірусню, але це все ж обмежить доступність азартних ігор.

8. Рекомендувати Офісу Генпрокурора, СБУ, ДБР, БЕБ, Нацполу посилити заходи з реагування бла-бла-бла.
Тут навіть не коментуватиму...

В підсумку

Ключова річ - робоча система онлайн-моніторингу. І для ефективного контролю за обмеженнями, і для фінмону, і для податків. Тут буде найзапекліша боротьба.

друга ключова річ - те, що може зробити НБУ на боці p2p та гри за кредитні кошти. В НБУ не сумніваюся, зроблять.

Ефективного механізму обмеження гри для військовослужбовців немає. Говорив про це раніше - заборонити грати військовим можна або через жорстке обмеження їхніх прав і втручання в приватне життя, або через збільшення безпекових ризиків та спрощення життя російській розвідці.

обмеження реклами залежить від того, який порядок розроблять. Хоч почніть нарешті дотримуватися чинного закону для початку!

Робота з Google та Apple - важлива; механізми роботи із ігрозалежними - добре. Від санкційної перевірки СБУ можна чекати гучних новин та навіть скандалів, якщо ще якийсь лижний інструктор почне волати про утиски іноземних інвесторів.

Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії

Головне