Судний день Трампа

Судний день Трампа

1 серпня Федеральне велике журі присяжних висунуло Дональду Трампу звинувачення у рамках розслідування спеціального прокурора Джека Сміта щодо спроб скасувати вибори 2020 року, що призвело до нападу на Капітолій 6 січня 2021 року. Обвинувальний акт було оприлюднено у будівлі суду у Вашингтоні, округ Колумбія – і він суттєво вирізняється від всіх попередніх обвинувачень, висунутих колишньому президенту США. Сексуальні домагання, виплата грошей за мовчання, приховування таємних державних документів виглядають тепер невинною забавкою, адже фактично мова йде про спробу державного перевороту. Однак ключове питання всієї цієї історії – як саме вона вплине на шанси Трампа знову балотуватися? І чи вплине взагалі?

Три змови та одне перешкоджання

Дональд Трамп отримав звинувачення за чотирма статтями: змова з метою обману США; змова з метою запобігання офіційній процедурі; перешкоджання чи спроба перешкоджання офіційній процедурі; змова з порушення прав громадян. В акті також згадуються шестеро неназваних співучасників змови (чотири адвоката, один з чиновників Мін’юсту та "політичний консультант", які допомагали перешкоджати встановленню результатів виборів). Зокрема, зазначається, що "упродовж більш, ніж двох місяців після дня виборів 3 листопада 2020 року підсудний поширював брехню про те, що на виборах були фальсифікації і що він фактично виграв". Як наслідок, 6 січня 2021 року відбувся "безпрецедентний напад на центр американської демократії", який "підживлювався брехнею" колишнього президента (так, Трамп систематично брехав держсекретарю Джорджії Бреду Раффенспергеру, щоб спонукати його скасувати вибори у штаті та "знайти точну кількість голосів" для отримання результату на свою користь).

Сам Дональд Трамп, що цілком очікувано, всі звинувачення відкидає та у свою чергу звинувачує адміністрацію Байдена у втручанні у вибори, на яких "президент Трамп є беззаперечним фаворитом і лідирує зі значним відривом" та обов’язково переможе, щоб "врятувати країну від зловживань, некомпетентності та корупції, яка тече по венах нашої країни на небачених раніше рівнях".

Як бачимо, конкретики у заявах команди Трампа не так вже і багато, а от пафос ллється рікою. Хоча тут немає чому дивуватися – ядерному електорату колишнього президента максимально "заходить" така манера висловлювань, тому беззмістовні завзяті промови й надалі будуть ключовою (якщо не єдиною) фішкою його передвиборчої кампанії.

Зрозуміло, що Білий дім відмовився коментувати звинувачення проти Трампа (як і його уїдливі коментарі) та порадив журналістам звертатися до Міністерства юстиції. Останнє, у свою чергу, виступає за швидкий судовий розгляд, щоб наведені докази могли бути перевірені в суді та належним чином оцінені судом присяжних. І це – важливий момент, який може визначити фінал всієї історії з обвинуваченнями колишнього президента.

Наввипередки із часом

Час стає ключовим елементом всього процесу проти Трампа. Більше того, це ключовий елемент, який може визначити результати президентських виборів – і стати вирішальним у долі американської демократії як такої. До виборів залишається 15 місяців. Якщо за цей час процес не завершиться, Трамп може перемогти, а потім або загальмувати розгляд справи проти себе, або, якщо програє суд, просто себе помилувати. Згідно американських законів така можливість у нього є.

І, судячи з усього, він робить ставку саме на це – затягнути процес та використати його безпосередньо у своїй президентській кампанії, розказуючи про політичні переслідування, "фальсифікації" на попередніх виборах та тому подібну маячню. Тим більше, що поки з рівнем його підтримки все добре – серед кандидатів-республіканців він має 54%. Причому ця цифра є незмінною вже достатньо довгий час – і навіть нові обвинувачення на неї не вплинули. Хоча буде цікаво подивитися на результати опитувань вже після появи нової справи.

Разом з тим, якщо суд завершиться до виборів, то це сильно вдарить по перспективам  Трампа. По-перше, значна частина спонсорів, скоріш за все, припинить свою допомогу – і станеться це якраз на вирішальному етапі президентської кампанії. Відбудеться це через те, що всі фінансові операція в одну мить перетворяться на потенційні об’єкти для перевірок, причому у суспільному сприйнятті з прив’язкою до державного перевороту. А який поважний американський бізнесмен захоче такої асоціації?

По-друге, частина прихильників Трампа просто не прийде на вибори, бо вирок їхньому кандидату вдарить по їх мотивації, спричинить посилення апатії та небажання щось робити. Подібне, до речі, сталося з прихильниками Гілларі Клінтон у 2016 році.

І, по-третє, знаючи Трампа, можна не сумніватися, що програвши суд, від спробує знову організувати якісь протестні виступи. Апелюючи до громадян та закликаючи їх повалити "корумповану владу" або "корумпований суд". Що явно не піде на користь його кампанії та підтримки в цілому.

Чи буде збережена честь американської демократії

Саме тому час розгляду справи проти Трампа набуває особливого значення. І тут для колишнього президента США є дві погані новини. По-перше, справу щодо скасування та фальсифікації виборів буде розглядати федеральний суд у Вашингтоні. Відповідно, присяжними будуть мешканці цього міста. Міста, яке Трамп дуже сильно не любить і постійно згадує у свої промовах у поганому контексті. Наприклад, як вам таке: "ми вирушимо до Вашингтону і осушимо це болото". Мешканці столиці платять йому "взаємністю" – на останніх виборах за Трампа проголосувало аж 5% містян. І навряд чи присяжні будуть саме з цих 5%. 

По-друге, окружна суддя США (Таня С. Чуткан), обрана за допомогою лотереї для розгляду цієї справи, була призначена у 2014 році Бараком Обамою та вже неодноразово висловлювалася щодо подій, які мали місце біля Капітолію 6 січня 2021 року. І ці висловлювання – явно не на користь Трампа (там і про "шалену юрбу", і про заколот, і про багато інше).

Відповідно шанси колишнього президента перемогти у суді – вкрай примарні. Головне питання – як швидко це відбудеться. І чи зможе достатньо неповоротка, забюрократизована судова система США, в якій велика уваги приділяється традиціям та прецедентам, захистити американську демократію. Бо мова йде саме про це, а не звичайну справу, пов’язану з колишнім президентом.

Ігор Рейтерович, кандидат політичних наук, керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку

Головне