Саміт миру почав приносити результати ще до свого старту

Саміт миру почав приносити результати ще до свого старту

Отже, сьогодні стартував Саміт миру, але свої перші результати він почав приносити ще до свого старту.
Росіяни настільки вважали, що "ефекти саміту буде нульовим" (за термінологією пєскова), що на днях запустили колосальну кампанію з поширення фейків.

Зокрема, кремлівські боти мережі «Двійник» опублікували близько п'ятдесяти картинок із фейковими цитатами знаменитостей, які набрали понад 500 тисяч переглядів. У них від імені Ліонеля Мессі, Алена Делона, Дженіфер Еністон, Анджеліни Джолі та інших знаменитостей йдеться про «Європейську руйнацію», а також звучать заклики зупинити підтримку України. Це, до речі, і демонстрація, навіщо у нас запускали усі ці дурні псведоцитати Т. Шевченка. Просто відпрацьовували технологію та вимірювали ефективність.

Навіщо такі зусилля, загалом, зрозуміло. Один зі страхів, що пов'язані з Самітом у російського керівництва, це зрив тривалої технології "втома від України", яку вони багато місяців просували на Заході. Тепер місце "втоми" заміщає увага. Увага і серед тих держав, які раніше були досить віддалені від українських проблем.

Інший страх - це руйнація базового міфу російської пропаганди: проти нас "Захід", але ми представляємо весь інший світ. Так от, для участі у першому Саміті миру зареєструвались сто одна держава та міжнародна організація і в цьому числі також релігійні лідери – представник Ватикану та вселенський патріарх Варфоломій. На Саміті є представництво всіх частин світу, всіх континентів – Латинська Америка, Північна Америка, Африка, Близький Схід та Азія, Тихоокеанський регіон, Австралія, Європа. І це і є - "багатополярність". А не те, що уявляє собі бункерний дід, який просто мріє поділити світ на сектори, у кожному з яких буде "головний", і назвати це "багатополярністю".

Не дивно, що у межах спроб зриву саміту вчора бункерний дід вкинув власні "мирні пропозиції", які, насправді, просто завдали удару по всім політикам, які раніше закликали "почути" цього самого діда. Тривалий час на Заході просувалися думки про "законні" та "помірні" вимоги кремлівського правителя. Мовляв, з ним "можна домовитися" і т.д. І тут він сам відкрив рота, і зруйнував парадигму, яку росіяни старанно вибудовували на Заході через численних лояльних "лідерів думок". Після цього запитання "чого росіян немає на саміті" втратило значну частину свого смислу. Поки що, очевидно, це не має жодного сенсу.

Петро Олещук, політолог, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” 

Головне