Саміт миру об'єднав понад 90 країн задля справедливого врегулювання конфлікту

Саміт миру об'єднав понад 90 країн задля справедливого врегулювання конфлікту

Саміт миру є унікальною подією, яка зібрала представників понад 90 держав та міжнародних організацій для обговорення шляхів досягнення справедливого та тривалого миру в Україні

На саміті представлені усі континенти, включаючи Латинську Америку, Африку, Близький Схід, Азію, Австралію та Європу. Це дійсно багатополярний формат, де кожен політичний полюс планети може робити свій внесок у наближення миру. "Кожен політичний полюс планети може проявити себе для наближення справедливого миру" – зазначив Президент Зеленський. Він також підкреслив важливість дотримання міжнародного права та Статуту ООН як основи для досягнення тривалого миру.
Бачу, що багато уваги іноземні ЗМІ приділяють відсутності рф.

Як на мене, логічно, що росія, яка не має наміру поки говорити про справедливий та довготривалий мир відповідно до міжнародного права на першому саміті не бере участі. Однак, як підкреслив Президент, "коли світ погодить спільне бачення того, як досягти справедливого миру на основі Статуту ООН, це бачення та план дій будуть прокомуніковані з представниками росії". Послідовність дій є логічною та зрозумілою.

Сьогодні на порядку денному початкові пункти Формули миру: ядерна та радіаційна безпека, продовольча безпека та звільнення полонених і депортованих. Кожен учасник може додати свої ідеї та пропозиції, засновані на Статуті ООН, до спільних рішень та кроків. Формула миру є інклюзивною, і кожна держава може обрати, які пункти допомогти виконати. Нараді наше завдання - сформувати спільне бачення та план дій щодо імплементації перших трьох пунктів, далі ми перелаємо їх рф, яка змушена буде реагувати. Якщо вона відкине пропозиції щодо обговорення цих пунктів, то для світу це буде сигнал, що рф відмовляється обговорювати речі, які важливі для всіх.

Якщо ж вони зайдуть в перемовний процес - це означатиме, що в основі діалогу надалі буде саме формула миру України, а не інші пропозиції. Тому цей Саміт, попри те, що він не дасть швидкого результату, ставить росію на складну розтяжку. Тому ще одним важливим наслідком саміту є те, що ініціатива в наших руках і це вкрай дратує рф.

Крок за кроку рухаємось до конкретного плану, який матиме широку підтримку та який базуватиметься на справедливості.

Ігор Петренко, доктор політичних наук, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне