Російський глобальний тероризм лише наростає

Російський глобальний тероризм лише наростає

Цього тижня була цікава новина про те, що росія забезпечувала терористичні угруповання єменських хуситів супутниковими даними для наведення ракет і ударних безпілотників на судна у Червоному морі.
Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням одразу на три джерела. Як зазначається, таким чином, росія допомагала проіранському угрупованню атакувати "головну артерію світової торгівлі", а також посилити дестабілізацію регіону.

Ще одна "свіжа" новина.
У Польщі затримано диверсантів, підозрюваних у зв'язках із рф.
За даними польських правоохоронців, пов'язана з російськими спецслужбами група відправляла посилки з вибуховими речовинами Європою, Великою Британією, а також тестувала доставку таких вантажів до США і Канади.

"Головними цілями стали цивільні об'єкти, зокрема склади і великі магазини, а основним методом - підпали. Особи, які виконували завдання російських спецслужб, займалися, зокрема, розповсюдженням у Європі кур'єрських посилок із закамуфльованими запальними речовинами, які підпалювали годинниковий механізм під час транспортування", - повідомляє польська прокуратура.

Отже, росія за всіма ознаками здійснює діяльність у світовому масштабі, яку інакше як спонсорство тероризму не назвати.
Почалося активне використання росіянами відверто-терористичних методів саме з України. За час війни вони використали абсолютно все, що лише може робити терорист.

Невибіркові обстріли мирних міст, свідоме знищення медичних об'єктів (включно з найбільшою дитячою лікарнею). Показові вбивства на камеру. Атака цивільних суден з метою залякування. Знищення енергетичної та будь-якої іншої інфраструктури з метою психологічного тиску на цивільне населення. Усі це бачили і знають.

Не треба думати, що росіяни, використовуючи як засіб тероризму ракети та бомби, уникають і "класичного" тероризму. Нещодавно СБУ та Нацполіція за результатами спецоперації затримали двох російських агентів, які мали підготувати саморобний вибуховий пристрій та підірвати його в одному із багатолюдних місць української столиці. Мета – велика кількість жертв серед мирного населення. І подібних прикладів - дуже багато, просто на тлі щоденного шахедного та ракетно-бомбового терору вони "губляться".

Але коли Україна справедливо вимагала від США визнання росії - державою спонсором-тероризму, у відповідь лише лунала купа контраргументів: "це небезпечно, розривати з ядерною державою", "це не буде ефективно", "це може зашкодити єдності Заходу", "це не на часі" і т.д.

Очевидно, США та їхні союзники тривалий час вважали, що можуть обмежити "зону російського тероризму" лише Україною. Мовляв, нехай там "відриваються", аби до нас не лізли, і якщо ми будемо це росіянам демонструвати, ті обмежаться терором українців. Але вийшло, зрозуміло, все зовсім не так.

Російський глобальний тероризм лише наростає. Росіяни зрозуміли дві прості речі: це безкарно, це ефективно.
Російський державний тероризм - це уже потужний політичний аргумент. Наприклад, він активно використовувався на виборах у Грузії, де правляча проросійська партія активно використовувала у політичній рекламі зображення знищених українських міст. Мовляв, голосуйте за нас, якщо не хочете такого. І це працює, бо тероризм, загалом, це дуже ефективна річ. Страх - це дуже потужний аргумент, і терористи це знають. Тому з тероризмом, начебто, борються. Принаймні, Захід дуже довго декларував війну з тероризмом, заради чого навіть висаджував експедиційні війська у віддалених Афганістані та Іракові. Але, як виявилося, є один тероризм, який має залишатися повністю безкарним - це найнахабніший, найбезсоромніший та найстрашніший тероризм. Російський державний тероризм.

До речі, він ефективно працює і проти Заходу. У публікаціях, які виходять останнім часом у тамтешніх ЗМІ, наводиться аргумент проти дозволу для України завдавати далекобійні удари по російській території. Мовляв, росіяни у відповідь можуть активізувати тероризм у Європі та Америці. Тобто, тероризм працює. А починали з "не можна вести з терористами переговори".

Петро Олещук, політолог, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” 

Головне