Рік, який наблизить нашу перемогу

Рік, який наблизить нашу перемогу

Як відомо, прогнози – справа невдячна. Однак у сучасному світі без них неможливо обійтися, адже вони дозволяють країнам краще підготуватися до того, що може статися, правильно розподілити ресурси та адекватніше зреагувати на можливі кризи. Для України прогнози мають особливу цінність, оскільки війна з росією триває, а світ застиг у передчутті тектонічних змін, які далеко не завжди будуть зі знаком плюс для нас. Тож 2024 рік точно стане складнішим для України, ніж 2023 рік. Менше з тим, це буде рік, який наблизить нашу перемогу. 

Глобальні виклики та Україна

Значна частина факторів, які визначатимуть майбутнє України у 2024 році, носять глобальних характер. Перший і найголовніший з них – це вибори. У 2024 році національні вибори відбудуться у понад 40 країн світу (разом з місцевими виборами – більше 70 держав). Вони охоплять 41% населення планети, на яке припадає 42% світового ВВП. В цілому взяти участь у волевиявленні мають близько 4.2 млрд осіб – більше половини населення Землі. Крім національних виборів, також відбудуться вибори до Європарламенту – перші після Brexit.

Якщо брати до уваги основні моделі явки, то на виборчі дільниці прийде близько 2 млрд осіб і саме вони будуть визначати майбутнє демократії у всьому світі. І тут криється ключовий виклик 2024 року – не варто розраховувати на тріумф представницької демократії, скоріш за все ми побачимо посилення авторитарних тенденцій, зростання популізму та збільшення кількості некомпетентних і корумпованих політиків у представницьких органах влади. Розчарування у демократії, судячи з усього, посилиться. Адже в умовах глобалізації представницьке правління піддається серйозним випробуванням, починаючи від зниження рівня довіри з боку громадян до політичних інститутів і лідерів у розвинутих демократичних країнах та закінчуючи відвертою імітацією інструментів представницької демократії.

Все це безпосередньо вплине на нас, оскільки деякі країни сфокусуються на внутрішніх питаннях, максимально дистанціюючись від російсько-української війни. Головна проблема у тому, що серед таких країн можуть опинитися й США, а також деякі країни ЄС. Тому слід готуватися до зменшення фінансової, військово-технічної та політичної допомоги Україні з боку цих країн, а також непослідовної санкційної політики щодо росії.

Крім виборів, є ще кілька глобальних чинників, які впливатимуть на Україну або відволікатимуть увагу від російсько-української війни. По-перше, мова йде про нові військові конфлікти по всьому світу (у фокусі уваги – Африка, Близький Схід та, можливо, Латинська Америка).

По-друге, у наступному році очікується зменшення темпів зростання світової економіки, що негативно вплине на експорт української продукції.

По-третє, з високою імовірністю зросте кількість терактів та кібератак глобального характеру, які також відволікатимуть увагу від російсько-української війни.

Нарешті, по-четверте, можуть посилитися процеси європейської фрагментації, які несуть загрозу внутрішній єдності ЄС – і опосередковано впливатимуть на процеси європейської інтеграції України.

Але зазначимо, що на всі виклики можна – та треба – адекватно реагувати і мінімізувати негативні наслідки. Головне, як кажуть деякі наші народні депутати, мати план. Головне, щоб виключно у сфері своєї компетенції.

Війна і ще раз війна

2024 рік буде роком війни. Це факт, до якого слід звикнути вже зараз і почати перебудовувати або впорядковувати своє життя у відповідності до нього – щоб бути максимально корисним країні. Водночас війна навряд чи буде виключно позиційною. Зараз ЗСУ дотримуються активної оборонної стратегії, однак все раптово може змінитися, причому у будь-який бік – залежно від рішень, які прийме Захід.
Максимальна допомога Україні здатна достатньо швидко переламати ситуацію на нашу користь, причому вже у наступному році – і це добре розуміють на росії. Саме тому росіяни намагаються затягнути війну, перевести її у тривалу війну на виснаження. Виходячи з цього, дипломатичного рішення у найближчому майбутньому не варто очікувати, адже на умови росії ніхто не піде. Водночас путін розуміє лише силу, і цю силу повинні продемонструвати не лише Україна, але й весь цивілізований світ. Зокрема, й за допомогою новин про те, що вже розпочато підготовку передачі перших 18 літаків F-16 для їх доставки в Україну.

Переконаний, що попри всі труднощі, Україна збереже стратегічну ініціативу на полі бою у наступному році, а ЗСУ будуть невпинно наближати нашу перемогу, вибиваючи росіян з української землі. І паралельно закопуючи їх у цю землі.

Як нам пережити 2024 рік?

У 2024 році Україна, нарешті, повинна перейти до справжньої економіки "воєнного часу" – високоефективної, цілеспрямованої та самодостатньої. Самозабезпечення взагалі повинно стати нашим гаслом у 2024 році – починаючи від дронів та закінчуючи снарядами. Допомога від партнерів буде, але покладатися виключно на неї не варто. Тим більше, зброї багато не буває. Тому слід працювати саме у цьому напрямку. Звичайно, це потребуватиме значних зусиль але іншого виходу немає.

Як немає альтернативи необхідності термінового залучення нових управлінців у сферу національної економіки та оброни. Всі політичні та партійні уподобання повинні відійти на другий план. Навіть на звичайні розмови про вибори та рейтинги варто накласти табу, бо це дійсно не на часі. Лише за таких умов у нас буде шанс не просто пережити 2024 рік, але й впевнено наближати нашу перемогу.  

Ігор Рейтерович, кандидат політичних наук, керівник політико-правових програм Українського Центру суспільного розвитку

Головне