Революція, або рабство - ситуація в Грузії

Революція, або рабство - ситуація в Грузії

Вибори 2024 року стали демонстрацією того, як проросійські сили в країнах пострадянського простору можуть не тільки втримувати, але й посилювати владу в умовах критичної політичної турбулентності.

Перемога "Грузинської мрії" – це, по суті, підтвердження того, що росія здатна утримувати країни Південного Кавказу у своїй орбіті впливу, незважаючи на потужну підтримку демократичних реформ з боку ЄС та США.

Відмова Грузії від євроатлантичного курсу загрожує підривом стабільності у всьому Чорноморському регіоні, оскільки залишає Україну та її союзників з НАТО на передовій у протистоянні з росією.

Опозиція, звичайно ж, не визнала результати вчорашніх виборів та починає готувати протести. Опозиційні партії активно використовують соцмережі як платформу для координації та мобілізації протестного руху. Основні гасла, які лунають у соціальних мережах, - це заклики до революції, відсторонення "Грузинської мрії" від влади та повернення до проєвропейського курсу.

Останнім часом кількість підписників опозиційних партій в Instagram і Twitter зросла на 30% у зв’язку зі збільшенням кількості протестів і зростанням підтримки серед молоді.

Активісти "Єдиного національного руху" та інших проєвропейських партій організували флешмоби та онлайн-кампанії з хештегами #СвободуГрузії та #ГрузіяДоЄС, які вже набрали десятки тисяч публікацій. Особливо важливою є участь діаспори, яка також бере активну участь у цих протестних кампаніях, намагаючись привернути увагу міжнародної спільноти. Деякі з лідерів опозиції навіть використовують платформи, такі як YouTube і TikTok, щоб донести свою позицію до молодого покоління, яке є більш прогресивним і прагне реформ.

Крім того, опозиційні партії роблять активні спроби співпрацювати з міжнародними журналістами та медіа. Декілька видань, включно з "Politico" та "Washington Post", уже опублікували статті про ситуацію в Грузії, підкреслюючи важливість зовнішнього впливу на стабільність регіону.

Це є важливим кроком для опозиції, адже вона намагається переконати західних лідерів у необхідності запровадження санкцій проти представників "Грузинської мрії" та інших високопосадовців, які підтримують проросійський курс.

Якщо грузинській опозиції не вдасться змінити ситуацію і "Грузинська мрія" остаточно захопить більшість у парламенті, наслідки можуть бути серйозними.

За відсутності реформ країна може втратити підтримку з боку ЄС та США. У разі збереження теперішнього  - Захід, швидше за все, знизить обсяги фінансової допомоги, яка складає понад 5% ВВП країни. Це може негативно вплинути на ключові інфраструктурні проєкти, медицину, освіту та інші сфери, які наразі підтримуються за рахунок міжнародних інвестицій.

Крім того, у Грузії може посилитися вплив олігархічних груп, які вже зараз контролюють значну частину економіки та медіа. Олігархи, які орієнтовані на росію, можуть додатково ускладнити життя незалежним журналістам та активістам. Подібний сценарій означатиме втрату демократичних свобод, зниження рівня життя, збільшення безробіття, і навіть нову хвилю еміграції грузинської молоді в Європу та США.

Проросійські сили вже зробили свій хід, вигравши вибори. І в даній ситуації навіть не важливо з фальсифікацією чи без. Тепер м’яч на полі Заходу і за найближчі декілька днів ми побачимо чи кинуть вони Грузію, чи ні.

Богдан Попов, експерт АЦ "Обʼєднана Україна"

Головне