Куди рухається податкова система України

Куди рухається податкова система України

Мінфін опублікував Нацстратегію доходів. 147 сторінок, багато цікавого. Нарешті уряд відважився взятися за спрощенку, щоб залишити її для тих, для кого вона задумувалася, і зменшити зловживання.

Зміни будуть запроваджуватися в 2025-2027 роках, і лише після переходу ДПС на роботу з деперсоніфікованими даними платників податків та розширення доступу до даних про залишки на банківських рахунках (в прив'язці до деперсоніфікації):

  1. Скасування інституту реєстрації ФОПа. Статус буде отримуватися автоматично з відкриттям рахунку підприємця у банку. Всі доходи, отримані не на підприємницький рахунок, будуть оподатковуватися за ставкою для фізосіб (а там теж будуть зміни).
  2. Ставку ЄП для юросіб третьої групи спрощенки протягом 3-х років наблизять до 18%, після чого буде встановлена пряма заборона спрощенки для юросіб. Аналогічно зроблять для фермерських господарств на четвертій групі.
  3. Другу і третю групи спрощенки для ФОПів об'єднають і введуть диференційовані ставки - від 3% для торгівлі до 17% для окремих послуг, і поступово ці ставки підійматимуть, щоб стимулювати перехід на загальну систему.
  4. Для першої групи звузять перелік дозволених видів діяльності й переведуть з фіксованого ЄП на ставку від обороту.
  5. Обов'язкові РРО для нової об'єднаної другої групи спрощенки.
  6. Скасування винятків щодо документального підтвердження походження товарів в реалізації. Облік буде максимально спрощеним, але обов'язковим.
  7. Поріг реєстрації ПДВ буде обов'язковим для всіх спрощенців, без права вибору.


В принципі, ще у 2021-му році на основі кількісного дослідження спрощенки ми випустили записку, де для зменшення зловживань ССО рекомендували обов'язкове ПДВ для торгівлі на спрощенці, переорієнтацію 1-2 груп на малий бізнес в конкретних видах діяльності й повну фіскалізацію 3-ї групи.

Кроки з Нацстратегії ширші та місцями жорсткіші, місцями диявол може бути в деталях (в першу чергу - в диференційованих ставках, порозі для ПДВ, а також податковому контролю через залишки на банківських рахунках), але в цілому - це кроки у правильному напрямку.

До спрощенки, яка дає свободу і можливості зростання для справді малого бізнесу і перекриває кисень для схематозу, який викривлює конкурентне середовище в країні.

Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії

Головне