Приборкання корупційного звіра в ОДВ та МС — це питання виживання

Приборкання корупційного звіра в ОДВ та МС — це питання виживання

Уже багато років я як на науковому, так і абсолютно практичному рівні займаюся питаннями державного будівництва, а отже, інституційними питаннями органів державної влади та місцевого самоврядування. Свого часу я був одним із лобістів (в гарному сенсі цього слова) реформи децентралізації та адміністративно-територіальної реформи. І навіть випустив цілий ряд наукових і публіцистичних статей про реальне представництво в парламенті інтересів регіонів через створення верхньої палати парламенту, як це працює у найуспішніших світових демократіях, таких як США, Франція, Польща та ін.

Більше того, на певному етапі, мною, разом з однодумцями з різних регіонів, була навіть створена — асоціація органів місцевого самоврядування під назвою “Міжнародна асоціація малих громад” (далі - Асоціація). Яку я і очолюю, як виконавчий директор, і по сьогодні. В межах цілей і завдань Асоціації, я в публічному просторі завжди стаю на бік, як ОМС, так і державної влади, якщо вони займають конструктивну та правову позицію. Тим паче, що свого часу я очолював місцеві державні адміністрації в Одеській та Сумській областях і чудово знаю усі “підводні каміння” та мотивацію для роботи в державному секторі, як на центральному, так і на регіональному рівнях.

Але зараз, під час війни, коли на наших очах ТОП-представників органи державної влади ловлять на корупції, хабарях, розкраданні бюджетних коштів та зловживанні службовим становищем, а мери часто дозволяють собі жити до довоєнним “корупційним лекалам” будуючи стадіони, перестеляючи бруківку і витрачаючи міліонні кошти на заробітні плати собі-любимим та своєму оточенню, це переходить уже усі межі і виключно комплементарним я бути просто не можу.

Представники держави — це не просто слова, це величезна відповідальність, особливо під час війни. Саме вони мають показувати професіоналізм, лідерство, перш за все, на своєму прикладі, а не просто уникати ЗМІ та будь-якого діалогу, прикриваючись війною. Але це ще пів біди. Під час воєнного стану відмінили конкурси, що на першому етапі і дійсно було виправдано, але згодом, це призвело до того, що рівень кваліфікації людей на державній службі значно понизився і тепер на керівних посадах в ЦОВВах нікого не дивують люди до 30 років, без досвіду, здобутків і високої кваліфікації, але, іноді, з гарним знанням англійської...

Як показовий “найсвіжіший” приклад корупційної діяльності таких “високоморальних” молодих ТОП-посадовців можу згадати кейс затримання колишньої заступниці голови Волинської ОВА Мирослави Якимчук. Ця особа, якщо лаконічно, організувала масштабну схему виїзду ухилянтів за кордон, через підконтрольний благодійний фонд та систему “ШЛЯХ”. Оформляли ухилянтів, як водіїв автобусів на міжнародних рейсах. За послуги брали в районі $5 тис. Про це я писав у своїй статті: https://comments.ua/ua/blog/korupciyni-realii-viyni-chergova-shema-viizdu-za-kordon-3173.html , кому цікаво можете ознайомитись більш ґрунтовно.

І це не просто корупційна схема, це нова реальність державних службовців, які заточені виключно під “швидкі” гроші, розуміючи що війна, рано чи пізно, завершиться і їх майже монопольній владі прийде кінець і статус ОВА знову трансформується в ОДА, а це уже зовсім інші можливості... А зараз у них окрім традиційних інструментів по координації закупівель ОМС та з державного бюджету, додалися надліквідні питання БРОНЮВАННЯ та доступу до системи “ШЛЯХ”. Так що, посилаючись на успішні кейси правоохоронців (СБУ, Державне бюро розслідувань, ОГП), ми можемо зробити обґрунтований висновок, що корупційні можливості в державному секторі зараз вийшли на свій історичний максимум, особливо по розкраданню державного бюджету в стратегічних галузях економіки та на регіональному рівні.

А як вам нещодавня історія, описана у виданні VESTI-UA, як Київська влада зливає великі будівельні проєкти під бізнесмена Максима Шкіля, використовуючи методи недобросовісної конкуренції та фактично розкрадаючи державні кошти. Таким чином, тендери на ремонт метро від станції Деміївська (445 млн грн) та тендер на будівництво метро Виноградар (14 млрд грн) опинилися в руках, зі слів редакції, сумнівно-доброчесного Максима Шкіля. ( )

Так, у вищезазначені статті видання VESTI-UA прямо зазначається, що:

“Наразі розслідування, щодо багатомільярдного розкрадання бюджету Шкілем та його поплічниками не проводиться. Історія досить цікава, адже ця «дружня» компанія залякує правоохоронні органи американськими лобістами. Так, після того, як Гізо Углава фактично вийшов на факти розкрадання коштів, Шкіль, злякавшись притягнення до відповідальності, замовив журналістів Бігус, що звинуватили Углаву в так званому "зливі" НАБУ”.

На жаль, не можу ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію, але якщо це хоч частково правда, то тенденційно може призвести до дуже великих проблем всередині держави. Адже, такі прояви ТОП-корупції та подібних маніпуляцій свідчать скоріше про інституційну слабкість/незрілість/нестабільність новоствореного західноорієнтованого антикорупційного органу, як НАБУ, аніж його сили, принциповості та справедливості у поєднанні з надмірною впливовістю корупційної спайки Київської влади, бізнесу та ЗМІ. А враховуючи наслідки внутрішнього скандалу в НАБУ між Углавою та Кривоносом, де переможцем вийшов Кривонос, враження від усього, що відбувається там, ще більш гнітюче, аніж до цього. 

А оскільки подібні системні негативні тенденції бачу не тільки я один, але і деякі народні депутати, які розуміються на питаннях регіонального розвитку, були створені відповідні ТСК, як у Верховній Раді України, так і на рівні міста Києва, які очолили нардепи Олександр Оліксійчук та Віталій Безгін відповідно. ( ) Скажу відверто, у мене немає сумнівів у їх кваліфікації, тому відношусь до роботи цих ТСК максимально серйозно.

Найближчим часом Верховна Рада України планує розглянути звіт Тимчасової слідчої комісії, що розслідувала порушення при публічних закупівлях під час дії воєнного стану.  Дана ТСК була створена ще в серпні 2023 року і, як, власне, випливає з її назви, займалась виловом корупційних блох у різноманітних тендерах, закупівлях без конкурсів та загалом розбиралася із неадекватними прожектами за державний кошт під час війни, на кшталт будівництва стадіонів, яке обходиться у річний бюджет міста.

Так, інтерв’ю яке Олександр Оліксійчук дав виданню Главком, наочно показує, що стан справ у закупівлях, як в державних органах, так і в ОМС, під час воєнного стану, м’яко кажучи, бажає бути кращим.

Серед найбільш резонансних кейсів, які оприлюднила ТСК у своєму попередньому звіті є і барабани в Київські бомбосховища за 900 тис. грн і електросковорідка за 720 тис.грн., і будівництво стадіону в розмір річного бюджету і закупівлі “Енергоатому” і ще багато чого цікавого...

“Однозначно будівництво стадіону у Ківерцях – це просто треш. 2022 рік, початок війни, з усіх боків загроза – і для тієї ж Волинської області зі сторони Білорусі. І в цей момент забажали побудувати стадіон майже за 150 млн грн, в той час як люди скидаються на бронежилети, каски, автомобілі, «мавіки»… До речі, ця сума складає майже річний бюджет Ківерці,” - зазначив  Олександр Оліксійчук.

Усього перелічувати не буду з цим, за бажанням, ви зможете ознайомитись самостійно, єдине, що хочу звернути увагу на один із попередніх висновків, які зробила відповідна ТСК. Серед іншого, там зазначений наступний висновок, за який проголосували усі 100% членів відповідної ТСК:

“Результати опрацювання проблемних аспектів здійснення публічних закупівель свідчать про інституційну слабкість, часто недостатній рівень незалежності, упередженість і вибірковість дій державних органів фінансового контролю за публічними закупівлями, зокрема Державної аудиторської служби України”.

Для чого я це зазначаю, щоб було зрозуміло, що мої висновки і аналіз не є суб’єктивним, а поточний стан речей визнають і у Верховній Раді України. Просто доносять до суспільства цю важливу інформацію, нажаль, досить мляво. І я розумію, що зараз воєнний стан і кажуть, що критикувати органи влади та ОМС зараз недоречно, але як їх не критикувати якщо розкрадаються мільйонами державні кошти під час війни? І робиться це максимально нагло та цинічно.

Переконаний, що зараз не потрібно прикриватися війною і робити максимально принципові та справедливі висновки. Корупція в органах державної влади та місцевого самоврядування недопустима, особливо, під час війни, коли є надвідчутний дефіцит ресурсів і це є питанням виживання кожного із нас.

Робіть висновки, дійте, не будьте байдужими. Слава Україні!

Олексій Буряченко, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих громад

Головне