Поразка Карабаху: хто отримає найбільшу вигоду

Поразка Карабаху: хто отримає найбільшу вигоду

Схоже, що історія з Нагірним Карабахом у її нинішньому вигляді добігає кінця. Військова операція Азербайджану завершена.

Контрольована озброєна ескалація Азербайджану за повної згоди росії та за тісної координації з російським миротворчим контингентом (про що повідомляли самі азербайджанці) призвела до поразки Карабаха.

Як несподівано, що саме російські миротворці виступили посередниками у укладенні перемир'я та угоди про роззброєння Карабаха, яку підписали проросійська нещодавно призначена місцева влада регіону, яка багато в чому сама й підштовхнула до війни своєю різкою зміною переговорну позицію.

Зараз росіяни женуть два наративи

  1. У поразці Карабаха винен Пашинян, та його треба поміняти, бо він " зрадник " . А це прямий політичний інтерес Москви, щоб не допустити відходу Вірменії під вплив США, тепер, коли її буде відірвано від проблеми Карабаха, а відповідно від залежності від російських гарантій.
  2. росія має залишитися посередником і гарантом у будь-якій формі, щоб не допустити подальшої ескалації в Карабаху вже в його новому статусі, коли буде укладено мирний договір, щоб азербайджанці та вірмени там не повбивали один одного. 21 вересня якраз будуть переговори з цього приводу між Азербайджаном та представниками місцевих вірмен Карабаха.

росія тепер качатиме Єреван, намагаючись прибрати Пашиняна і поставити на його місце когось більш контрольованого та лояльного до себе.

При цьому, я впевнений, розпочнуться переговори про регіональну логістику, де рф спробує отримати доступ до неї вже з урахуванням вирішеного карабахського питання. Це, в принципі, їхній стратегічний інтерес у регіоні, заради якого вони зберігали свою присутність.

Ось ці переговори і будуть найцікавішими, тому що в розподілі логістичних вузлів та коридорів захочуть взяти участь усі, включаючи Туреччину, Індію, Китай та Іран, а це головна цінність, за яку, зокрема, точилася боротьба.

Хороша новина для нас полягає в тому, що після цього у Вірменії зникли будь-які ілюзії щодо росіян та їх союзницьких зобов'язань. Це наш шанс почати розвивати відносини з Єреваном та допомогти Заходу відірвати їх від рф раз і назавжди.

Ілія Куса, експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього

Головне