План перемоги: що може дати Україна Заходу?

План перемоги: що може дати Україна Заходу?

За підсумками презентації Плану перемоги України від Президента В. Зеленського, зчинилося чимало обговорень щодо того, наскільки він реалістичний, а також щодо того, що він позначає лише очікування від західної допомоги, але не участь України.

Останнє є не досить справедливим, якщо звернути увагу на 5 й пункт озвученого у Верховній Раді плану. Він, зокрема, стосується того, що Україна може дати партнерам у плані військової підтримки.

Цей пункт розрахований на післявоєнний час, він привертав найменше уваги в обговореннях. Зеленський заявив, що після війни Україна матимемо один із "найдосвідченіших військових контингентів".

Це люди, які мають реальний досвід сучасної війни, успішний досвід застосування західної зброї та взаємодії з військовими НАТО. Зеленський припустив, що у разі згоди партнерів українські підрозділи зможуть замістити окремі військових контингенти армії США, дислоковані в Європі.

Варто згадати, що Україні є чим пишатися за підсумками майже 3 років війни проти російських загарбників. Прикладом цього є, зокрема, флот безпілотних морських дронів, які давно виконують найскладніші задачі на морі.

Морські дрони  – зброя, яка змінила баланс сил на Чорному морі на користь України. На їхньому рахунку уже 11 кораблів Чорноморського флоту рф.

Причому будь-який з уражених кораблів коштує більше, ніж всі дрони, що підривали флот. Також морським дронам Україна спочатку зняла зернову блокаду, а тепер не дає кораблям чф рф наближатись до торгових кораблів, які йдуть з наших портів.

Не маючи, фактично, власного флоту, Україна суттєво "посунула" провідну морську державу у Чорному морі. При цьому, Служба Безпеки України продовжує вдосконалювати свою унікальну зброю. Українці вперше могли побачити бойову роботу морського дрона нового покоління. Важливо, що мова йде про морські дрони на які люди донатили наприкінці зими і тепер можуть бачити результат спільних зусиль. На відео морський дрон із розміщеною на ньому ракетною системою залпового вогню відпрацьовує по позиціях росіян на Кінбурнській косі. Нове покоління "Sea Baby" вже активно застосовується для виконання бойових завдань.

Є в України і успішний досвід спецоперацій в обмежених умовах. Нещодавно виповнилося 2 роки з моменту такої операції. 08.10.2022 року, Служба Безпеки здійснила перший підрив Кримського мосту. Це була унікальна спецоперація, яка змінила хід війни і досі має вплив на хід бойових дій. Сьогодні росія концентрує значні сили ППО, щоб прикрити міст, а ворог так і не може відновити транспортування мостом боєприпасів і військової техніки.

Ну а використання Україною різноманітних безпілотників під час цієї війни взагалі є безпрецедентним. Купа українських розробок у цій сфері уже нищать окупантів. І мова не лише про засоби "близького" ураження, але і про далекобійні дрони, що успішно знищують стратегічні об’єкти на території росії за сотні кілометрів від фронту. Україна першою у світі створила сили безпілотних систем як окремий рід військ та уже має у цьому дуже значний досвід та потенціал для розвитку.

Україна – не лише "прохач" допомоги. Україна є державою, що може реально посилити "Захід" у всіх сферах. І у першу чергу – у військовій.

Петро Олещук, політолог, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” 

 

Головне